Vad är pu-erh te? Hur kan man få välja och köpa ett pu-erh te?

allt om pu-er te


Pu-erh te
 hör till vad kineserna själva kallar hei cha - svarta eller mörka teer - me som framför allt är känt som pu er-te. Det vi i västvärlden kallar svarta teer heter på kinesiska hong cha, vilket betyder röda teer.  Skillnaden består både i vilka blad som används och framför allt i hur produktionen går till. Dessutom produceras de här teerna ofta för att lagras och många av dem packas till hårda tekakor enligt urgamla metoder. Det mörka teet är egentligen råmaterialet som man sedan kan välja att konsumera färskt, lagra, pressa till hårda kakor eller använda som lösa teblad. Pu er i Yunnan är den dominerade och allra mest kända producentområdet men mörka teer produceras till viss del även i ett fåtal andra områden i södra Kina.


Vad är det som avgör äkta pu-erh te priset?

Pu-erh är en typ av te som för det mesta produceras i den kinesiska provinsen Yunnan. Nedan kommer vi att gå igenom alla faktorer som påverkar det slutgiltiga priset för pu-erh te. 


Miljöförhållanden. 

Hur bra en pu erh möjligtvis kan smaka beror på var allting börjar och det är miljöförhållandena där te träden eller buskarna växer.


Höjd. 

Höjd är en viktig faktor som påverkar priset för pu erh te. Väderförhållanden bland höga berg är oftast mer gynnsam än soligare och svalkande natt temperaturer. Under dessa förhållanden så utvecklar löven mer substans under dagen medan de svalkare temperaturerna låter dem vila under natten. Resultatet är ett te som har rikare smak och starkare eftersmak.


Jordkvalité. 

Väldigt nära till höga höjder är jordkvaliteten. På bergen finns det knappt någon förorening eller skräp och överflödet av löv som faller från träden gör att jorden blir väldigt rik i näring och mineraler. 


Produktionsår.

I likhet med vin kommer kvaliteten också bero på produktionsåret . Detta är viktigt eftersom pu erh kan hållas för långsiktig åldrande. Torrt och soligt väder med en liten mängd regniga dagar är i allmänhet bäst för pu erh. För mycket regn gör att bladen växer alltför snabbt och därmed ackumulera mindre mineraler och smak.
Yunnan en stor provins och olika områden kan ha olika väderförhållanden under samma år. Därför måste denna faktor beaktas per region.


Kvalité på råvaror och åldern av kinesiska tebusken Camellia Sinesis.

I Yunnan-provinsen klassificeras råvaror baserat på det teträd de kommer ifrån. Dessa är indelade i 4 kategorier:

— Trädgårdste

Med trädgårdste menar vi te som är plockade från te trädgårdar med träd som är korta och unga. Trädgårdste har oftast mindre eftersmak och de anses vara av lägst kvalité. Naturligtvis finns det undantag och det är när trädgårdste odlas på höga höjder. De flesta mogna pu erhs är ofta gjorda av trädgårdste.

— Unga tebuskar

Unga te träd är runt 100-200 och planterade på bergssluttningar mellan inhemska träd. De producerar en bättre smak och eftersmak. Unga teträdsväxter används för både mogen pu erh av god kvalité och grön pu erh.

— Gamla tebuskar

Gamla teträd sträcker sig från 200 till flera hundra år gammal. Gamla te löv används främst för att producera grön pu erh te.

— Vilda tebuskar

Vilda tebuskar är ofta tusentals år gamla och ger till te-drickare överlägsen smak och eftersmak. Det anses vara det bästa du kan få i Yunnan även om priserna kan vara mycket höga även när te bara har skördas. Vild löv används endast för att producera grönt pu-erh te.

Bearbetning.

Medan miljöförhållanden och trädets ålder är mycket viktigt, så är ofta skickligheten som behövs för att göra en överlägsen pu erh ofta undervärderad. Faktumet är att mediokra blad kan fortfarande omvandlas till utmärkt te med bra behandling. Allt börjar med att växa och plocka blad.

Teplockningen i Kina.

När det gäller teplockning så är den första skörden tidigt på våren alltid bäst och sedan den andra skörd och den tredje skörd osv. Men vad som spelar en större roll är hur ofta plockningen sker. Vissa bönder plockar tebladen på tebusken i alltför många gånger per år. Resultatet blir att tebusken måste arbeta hårdare för att producera mera och mera tebladen. Sådana blad kommer att ha mindre mineralhalt som ger den rik smaken och eftersmaken som vi letar efter!


Tillverkning av pu-erh teet: svart pu-erh mot grönt pu-erh te
När tebladen plockats bearbetas de till pu erh te av lösa blad, även känd som "mao cha". För att plockade blad ska bli mao cha är de först stekta och sedan torkade under solen. Denna process kommer att tillåta bladen för att förlora det mesta av dess vatteninnehåll.

  • Grönt pu-erh te tillverkning: för att tillverka grönt pu-erh te, kommer mao cha komprimeras till olika former (huvudsakligen te-kakor) och lagras för åldrande.
  • Svart pu-erh te produktion: produktion av svart pu-erh är annorlunda. Mao cha kommer först att staplas upp och sedan strös med vatten och täckt med lakan. Temästaren ser sedan till att upprätthålla en viss luftfuktighet och temperatur för att låta bladen fermentera snabbare. Denna process kan ta flera veckor tills bladen är helt fermenterade. Dessa lösa mogna pu erh blad pressas sedan ihop till kakor.

Formen på pu-erh teerna.

Både svarta och gröna pu-erh teer kan komprimeras till olika former. Te-kakor eller ibland kalls de som "platta skivor" är de mest populära men många andra former förekommer. I teorin har formen ingenting att göra med kvalitet, och bör därför inte påverka priset påpu erh te. Men i praktiken tenderar mini tuochas (Tuo cha pu-erh te i formen av mini pu-erh te kakor) att vara  tillverkade av trädsgårdste av lägre kvalité. Mini Tuo-cha pu-erh kakor är vanligtvis några gram i vikt och lämpar sig för att göra en tekanna av te, vilket gör dem mycket bekvämt för bryggning. Det är inget fel med mini tuo cha pu-erh men det är bara att de riktar sig mot en mer kommersiell och ung publik av tedrickare som inte är så noga med te.


När det gäller priset på pu erh så tenderar grönt pu-erh te i allmänhet vara dyrare, särskilt när de har åldrats under många år. Detta betyder inte att den ena är bättre än den andra. I själva verket så är smakerna så olika att de kan betraktas som olika teer. Unga människor tenderar att föredra svart pu-erh medan äldre människor älskar köpa grönt pu-erh av bästa kvalite. Vad som är generellt sant är att bättre råvaror används för grönt pu-erh te som är avsett för lagring, helt enkelt eftersom de åldras bättre och utvecklar en bättre smak.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VARFÖR VÄGER PU-ERH TE-KAKA 357 GRAM?
— VAD ÄR TUO CHA PU-ERH TE?
— VAD OLIKA SÄSONGER BETYDER FÖR PU-ERH TE?

KÖPA ÄKTA PU-ERH TE-KAKOR ONLINE.