Allt om Bi Luo Chun (Pi Luo Chun) kinesiskt grönt te.

Bi Luo Chun är ett mycket populärt kinesiskt grönt te. Det har ett delikat utseende med tydligt vita hår. Det smakar fruktigt och har en blommig doft. Biluochun-teer är indelade i sju olika kvaliteter: Supreme är bäst, sedan Supreme I, Klass I, Klass II och Klass III.

köpa Bi Luo Chun grönt te

Anvisningar nedan om hur man brygger teet är för lösa teblad. För tepåsar kan du bara följa instruktionerna på förpackningen. Kinesiska gröna teer är i allmänhet mycket lättare att brygga än japanska sorter och Pi Lo Chun är inget undantag. Liksom de flesta andra gröna teer, bör Biluochun te bryggas i kallare vatten än svart kinesiskt te eller oolong-te. En temperatur på 80°C är en bra startpunkt. För att uppnå denna temperatur, kan du använda en enkel vattenkokare som man värmer på spisen för att få vattnet till att koka och sedan låta det svalna i cirka två minuter.

För kinesiska teer, är temperaturen inte lika viktigt som det är för japanska teer. Så länge det är en bit under kokningspunkten, bör det vara bra. Om du vill vara mer exakt vid bedömningen av vattentemperaturen, kan du helt enkelt använda en termometer. Om du planerar att prova många sorters te och/eller kaffe kan det vara värt att investera i en vattenkokare/värmare eller en elektrisk vattenkokare där man kan ställa in temperaturen.

Många kineser brygger Bi Lo Chun i ett vanligt 250 ml glas. Många restauranger i Kina gör detsamma. Däremot kommer du vanligtvis att bli serverad Biluochun grönt te i en traditionell lockförsedd kopp som kallas gaiwan i teaffärer, vilket är vad vi kommer att använda i dessa instruktioner. En gaiwan (eller Zhong) är en kinesisk lockförsedd kopp som används när man brygger te samt vid konsumtion av teet. Den uppfanns under Mingdynastin i Kina. Gaiwan består av en skål, ett lock, och ett tefat.

Hur brygger man Bi Luo Chun grön te på rätt sätt:

Fyll din gaiwan (eller ett vanligt glas passar också) ungefär halvvägs med varmt vatten för att värma upp det. Luta koppen lite så att vattnet når upp på sidan och rotera sedan den så insidan blir våt hela vägen runt. Häll sedan ut vattnet. Fyll gaiwanen med varmt vatten igen. Den bör vara ca 80-90% fullt. Vattentemperaturen bör vara under kokpunkten; omkring 80° C är idealiskt. Lägg ungefär en tesked med Biluochun-löv i vattnet. Använd dubbelt så mycket löv om du brygger ditt te i ett 8oz (ca 2.4 dl) glas. Bladen kommer att sjunka till botten och lämna de små håren på ytan.Placera locket på gawainen och låta teet stå i 1-2 minuter.

Njut av ditt te!!

När du har druckit tills det är cirka en fjärdedel kvar av teet, fylla på gaiwanen med varmt vatten som har samma temperatur som tidigare och låt stå i 3 minuter. Du kan framställa Biluochun te 3-5 gånger av de flesta telöven. Låt teet stå 30 sekunder till en minut längre för varje gång du använder samma telöv. Hur många gånger du använder samma löv beror helt på din egen smak.

Experimentera!!

Använd kvantiteten som angets i dessa instruktioner som en vägledning. Om du tycker att teet blivit för svagt, lägga till fler teblad; om det är för starkt, använd färre blad. På samma sätt kan du försöka öka eller minska blötläggningstiden. Om teet är för bittert, sänk temperaturen på vattnet. I grund och botten ska du experimentera tills du finner den perfekta brygden för just din smak. Biluochun kan vara lite svårt att hitta utanför Kina. Du kan bara finna det i särskilda tebutiker i Stockholm. Eller köpa hos oss i tebutik på nätet.