Ett nytt perspektiv på japanskt matcha-te. Att sålla japanskt matcha te.

Att sålla sitt matcha är ett steg som ibland glöms bort. Det är däremot ett väldigt viktigt steg i att förbereda en kopp matcha-te. Varför ska man bry sig om att sålla? Matcha har en tendens att klumpa sig. Ibland försvinner inte klumparna trots att teet vispas vilket gör att man riskerar att få små bittra klumpar i drycken. Ibland fastnar klumpar även i teskålen.

Material som behövs: I Japan finns det särskilda silar som kallas för furui. Saknar man en sådan så går det även bra att använda de redskap man har i hemmet. Det du behöver är två vita pappersark, en liten sil, en ask med matcha, en sked och lite tejp.

äkta matcha te på nätet

Att göra en pappersbricka och en tratt.

Börja med att använda de två pappersarken. Det första arket kommer du att använda som en bricka för att överföra matcha te från behållaren till silen. Vik ett veck över mitten av arket. Gör en tratt av det andra pappret. Du kan använda en vanlig plasttratt men se till att hålet längst ned är tillräckligt stort. Traditionella kökstrattar med hål vars diameter är 1.5 cm är för små och täpps till.

äkta matcha te på nätet

Börja med att hälla ut osållad matcha ur din behållare. I mitt fall så brukar jag försöka att bara sålla lite mer matcha än vad jag upplever att jag kommer behöva. Jag förvarar resten av mitt matcha i olika behållare.

äkta matcha te på nätet

Placera silen i tratten och placera den på din behållare för matcha. Häll försiktigt matcha i sållet och tryck det genom silen med en sked. Det kan vara bra att bara sila lite i taget för att hindra att matcha spiller över sidorna av sållet.


bästa matcha te i Sverige

bästa matcha te i Sverige

bästa matcha te i Sverige

Jämförelse.

Då var det klart! Du kan se skillnaden när du jämför sållad och osållad matcha.

köp matcha tepulver

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— KOFFEIN I JAPANSKT MATCHA-TE
— MATCHA TE FAKTA & MYTER
— DET BÄSTA SÄTTET ATT FÖRVARA MATCHA TE

KÖP JAPANSKT GRÖNT TE. MATCHA. SENCHA. GENMAICHA.