Nybörjarguiden  — brygga kinesiskt te i Gaiwan. Vad är en Gaiwan?

En gaiwan (eller "guywan" med Wade-Giles romanisering) är faktiskt en ganska enkel liten grej. Den består av endast tre delar, som kan ses nedan. Det kan göras från i stort sett allt utom metall (eftersom det skulle absorbera alltför mycket värme), såsom glas, porslin eller lera. Det finns inga specialdelar här - en gaiwan är i princip samma som en vanlig europeisk tekopp, förutom att den har ett lock och inga handtag. Även om gaiwanen kan användas som en kopp, är den ännu mer använd för att brygga själva teet, och ersätter därmed en tekanna. Man kan, som vi nyss nämnde, dricka direkt ur gaiwanen, eller så kan man hälla vätskan i en kopp eller serveringkanna.

Varför ska jag brygga kinesiskt te i Gaiwan?

De flesta svenskar har aldrig sett eller hört talas om en gaiwan. Här i staterna, är vi mer bekanta med 10-koppstebryggare och 250ml muggar eller andra stora tebryggarverktyg. I motsats till dessa volymer anses en gaiwan att vara stor vid ca 120 ml. Enligt oss avnjuts te bäst i små mängder, så gaiwanen är ett perfekt verktyg för att göra bra kinesiskt te. Som alla kockar kan berätta blir recept inte densamma när dem förbereds för tjugo personer jämfört med bara två. Smaker kan gå förlorade, och ofta behöver receptet stora förändringar i dess ingredienser för att få fram de rätta smakerna.

Tyvärr, när man arbetar med te, är de enda ingredienser som vi kan ändra löv och vatten. Vi kan inte bara lägga till ytterligare en tesked av en subtilt fruktig smak eller citrus för att få stora mängder te att smaka rätt. Detta innebär att en teets verkliga smaker och aromer egentligen bara kan komma ut när den är gjord i små mängder. Det andra som är bra med gaiwaner är att du kan använda dem för i princip vad som helst. Att brygga svarta teer kan också utgöra ett problem, eftersom det kräver arbete med mycket hett vatten, men det kan ändå göras.

Hur använder man en gaiwan korrekt?

Steg 1: Precis innan du slutar att brygga teet, luta gaiwanens lock. Det bör lutas tillräckligt för att vätskan snabbt ska kunna hällas från koppen, vilket innebär att bryggningens slut exakt infaller när du vill, men det bör inte öppnas så mycket att teblad råkar hällas ut tillsammans med vätskan.

köpa te i tebutik på nätet

Steg 2: Plocka försiktigt upp gaiwanen. Placera din tumme i gropen på toppen av locket, håll locket tätt mot koppen. För fingrarna under fatet (fatet fungerar som isolering för att förhindra att du bränner dig).

köpa te i tebutik på nätet

Steg 3: Greppa försiktigt gaiwanen. Tryck med din tumme och dina fingrar, så att ingenting rör sig.brygga kinesiskt te

Steg 4: Medan du håller alla tre delar säkert på plats, vänd gaiwanen för att hälla ut vätskan. Även om det inte syns på bilden, skulle jag föreslå att hälla vätskan i en liten kanna eller kopp, istället för på ett skrivbord.

bereda te på rätt sätt

Gaiwaner är extremt mångsidiga och ganska bra på vad de gör. Även om de kanske inte är lika bra som yixing krukor för många goda kinesiska teer, till exempel - äkta kinesiska pu-erh teer eller nyttingt oolongte, behöver du inte oroa dig för att brygga väldigt många sorters te med en glaserad gaiwan. Den bästa delen? De är billiga, och de finns över hela internet.

Ni kan också vara intresserad av följande artiklar:

— HUR KAN MAN DRICKA TE I GAIWAN?


KÖPA GAIWAN AV GLAS HÄR — TEBUTIK PÅ NÄTET