Den japanska teceremonin. Vilket japanskt te är bäst Matcha te eller Sencha för teceremonin?

Hur man är värd för en Japansk Teceremoni.

Den japanska teceremonin, även kallad Chanoyu, Sado eller Ocha, är en kulturell ceremoni som genomsyras av historia som går tillbaka så långt som till 1300-talet. Denna traditionella japanska teritual är också känd som Teets väg, och handlar inte bara om att dricka te, utan också om presentation, estetik och att få kontakt med gäster på ett andligt plan. Även om det kan vara en mycket komplex ritual som förändras med årstiderna, kan en grundläggande förståelse av stegen och om tematerial vara allt som krävs för att ge dig tillräckligt med insikt för att vara värd för din egen Japanska Teceremoni hemma.

köpa japanskt te te ceremoni


Material till Teceremonin.

De grundläggande sakerna du behöver för att vara värd för en japansk teceremonin är:

Köp grönt Matcha-te: Detta är en speciell form av japanskt grönt te där gröna teblad mals till ett fint pulver. Varmt vatten tillsätts sedan till pulvret och vispas sedan till ett skummigt te.
Köp Matcha Visp: En matcha visp i bambu, även kallad "chasen" krävs för att blanda grönt matcha tepulver tills att det skummar.
Japansk Tekruka: En japansk tekruka, även känd som en "kama," är gjord av järn och används för att värma vattnet till teet. Dessa krukor finns i olika stilar och är i allmänhet vidareförda från generation till generation.
Japansk Teskål: Matchate serveras vanligen i en teskål i motsats till en tekopp. Denna skål är det viktigaste verktyget i en japansk teceremoni och är även känt som ”chashaku” på japanska. Storleken och formen på en teskål kan variera beroende på säsong och på vilken typ av te som serveras.
Andra valfria tillbehör du kanske vill ha är:
Söt mat: söta efterrätter som serveras före drickandet av matcha för att kompensera teets bitterhet.
Blomvas: En blomvas, eller "Hana-ire," används som en mittpunkt och kan vara tillverkad av antingen bambu eller keramik.
Miniservetter: Små servetter, eller "Kaishi" används för att servera godis med eller för att torka av kanten på sin teskål.
Sidentyg: En bit sidentyg, känd som en "fukusa" är en fyrkantig bit silke som används för att servera te med och för att rengöra sin teskål med efter användning. Dessa är oftast helfärgade, och kvinnor använder röd eller orange medan män använder lila.


Stegen i en Japansk Teceremoni.

Steg 1: Inbjudningar
Det första steget i att vara värd för en japansk teceremoni är att skicka ut formella inbjudningar. Inbjudningarna väljs vanligen med dess estetiska värde i åtanke och skickas ut flera veckor i förväg.


Steg 2: Förberedelse av det ceremoniella rummet
En traditionell japansk teceremoni innebär att förbereda rummet beroende på årstid och på tid under dygnet som ceremonin hålls. Detta kan även innebära att ändra japanska mattor, eller "tatami" byta ut de typer av verktyg som används och att ordna om rummet. För enkelhetens skull, kan en grundläggande teceremoni endast innebära att rengöra rummet och se till att alla tillbehör finns tillgängliga.


Steg 3: Ta emot Gästerna
Gäster som bjuds in till en teceremoni väntar oftast tills värden formellt bjuder in dem till te-rummet. Efter att ha meddelats kommer gästerna att ta av sig sina skor och gå in i rummet. De tvättar sedan sina händer som symbolik för att rena sig. Gästerna sedan sitter enligt rang. När gästerna sitter ner, kommer värden formellt tillkännage varje gäst. Om japanska teceremoni-sötsaker erbjuds, kommer de att serveras vid denna tidpunkt.


Steg 4: Rengöring av verktygen
När gäster har satt sig, kommer värden ta in den japanska teceremonin setet. Värden kommer att rituellt rengöra varje verktyg, inklusive teskål och visp.


Steg 5: Förberedelse av Tjockt Matcha-Te
Efter rengöring av teverktygen, kommer värden sedan förbereda ett tjockt matcha-te i te skål. Tjockt matcha-te, även känt som "koicha matcha", blandas i förhållandet 3: 1, 3 tsk med en kopp hett vatten. Detta tjocka te knådas med matchavispen och skickas sedan till hedersgästen som tar en klunk. Gästen rengör skålen med hans eller hennes fukusa eller Kaishi (duk eller servett), och skickar sedan vidare teskålen till den andra gästen. Detta fortsätter tills alla har haft tillfälle att dricka ur samma teskål. Det är vanligt att varje gäst ger komplimanger till värden under utprovandet av te.
När alla har prövat det tjocka matcha-teet, är det dags för värden att rengöra servisen. Detta avslutar den formella delen av teceremonin.


Steg 6: Förberedelser av Tunt Matcha-Te
Vid denna tidpunkt, kommer värden att förbereda tunt matchate, även känt som ”usucha matcha.” Detta blandas i förhållandet 1:1, 1 tsk matcha med en kopp varmt vatten vilket vispas med en bambuvisp tills att det skummande innan det serveras till gästerna. Om konfekt erbjuds, kommer de att serveras på nytt vid den här tidpunkten.


Steg 7: Rengöring av verktygen
När alla gäster har provat det tunna matcha-teet, kommer värden att rengöra servisen en tredje gång. Det är vanligt att hedersgästen begär att få undersöka redskapen vid denna tidpunkt. Efter detta kan de sedan skickas runt för beundran eftersom dessa verktyg ibland är ovärderliga antikviteter.


Steg 8: Gästerna Avreser
Teceremonin tar så småningom slut och gästerna kommer lämna tehuset. Värden bugar sig för varje gäst som går. En vanlig ceremoni kan pågå i upp till 4 timmar, beroende på säsong och vilken typ av måltid som serveras.


japansk teceremoni

Japanska teceremonier är ett mycket komplicerat och utvecklande ämne som innebär precisa rörelser, ovärderliga antikviteter och en djupt rotad andlighet. Men med några verktyg och nära sällskap med vänner och familj, kan du också vara värd för dina egna japanska teceremoni.

KÖPA ÄKTA JAPANSKT TE — TEHEM TEBUTIK