Varför fint ekologiskt kinesiskt te och fin ekologisk mat är en perfekt kombo.

ekologisk mat och ekologiskt te

Kina och Japan, där te odlas och trivs i sitt mest sällsynta och raffinerade sammanhang. Det finns många paralleller mellan vinvärlden och tevärlden. De är båda jordbruksprodukter där du har en känsla av plats. Du får olika smakuttryck beroende på land, höjd och mark, även åldern för det enskilda trädet. Dessa är komplexa, fantastiska, platsdrivna produkter som kommer ut ur århundraden av den finaste asiatiska kulturen.

Det är komplext.

De flesta alkoholfria drycker är enskilda upplevelser. Det innebär att med drycker som apelsinjuice eller pepparmint te, kan du bara känna en smak. Te delar samma magiska egenskaper med vin i att många olika smaker och aromer kan kännas i en enda smutt. Teets komplexitet är resultatet av över 2000 års arbete för att producera aromatiska och texturerade smaker. Ofta kommer det ner till ett enda träd odlat av en mästare, precis som med vin.

Det kompletterar mat.

Du kan para fina kinesiska teer med mat enligt samma principer som vin. Det handlar om struktur, tanniner, munkänsla, sötma och umami. Oolong-te från höga berg är grönt och rent, nästan havsliknande, och så kommer det att matcha en subtil elegant fisk, som hälleflundra. Du kan välja te för att komplettera smaker eller använda dem för att markera en smak, precis som du skulle med vin. Faktum är att te kanske kan vara en bättre match än många viner för vissa notoriskt svåra matföreningar som sparris, kronärtskockor, choklad, kryddig mat och sushi.

Man kan också dricka det kallt.

Till skillnad från traditionella heta drycker (några minuter vid temperaturer över 65ºC) eller kalla drycker mellan 1ºC och 5ºC görs omgivande bryggning med stillastående eller mousserande vatten i mindre än en timme vid svaga omgivningstemperaturer mellan 10ºC och 15ºC och serveras inom dessa temperaturer. Detta resulterar i mer smak än en kall dryck, samtidigt som man undviker adstringering som ibland kan uppstå från en varm dryck. Det är så enkelt att göra hemma och är också en fantastisk sensorisk upplevelse. Det tar 45 minuter till en timme. Du behöver bara köpa en vinkaraff och en sil. Beroende på te kan du skölja det först med lite varmt vatten för att öppna det. Några teer behöver du inte göra detta med, men det kommer att finnas specifika instruktioner. Annars häller du bara i mineralvatten med teet och låt det brygga vid rumstemperatur tills det smakar perfekt för dig. Och kom ihåg att servera grönt te i ett klart glas, precis som du skulle med vin.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VAD ÄR EKOLOGISKT TE?
— ALLT OM EKOLOGISKT OOLONG TE FRÅN KINA.
— VI PROVSMAKAR EKOLOGISKT GRÖNT TE FRÅN NORDKOREA.