Pu-erh te hör till vad kineserna själva kallar hei cha - svarta eller mörka teer - me som framför allt är känt som pu er-te. Det vi i västvärlden kallar svarta teer heter på kinesiska hong cha, vilket betyder röda teer.  Skillnaden består både i vilka blad som används och framför allt i hur produktionen går till. Dessutom produceras de här teerna ofta för att lagras och många av dem packas till hårda tekakor enligt urgamla metoder. Det mörka teet är egentligen råmaterialet som man sedan kan välja att konsumera färskt, lagra, pressa till hårda kakor eller använda som lösa teblad. Pu er i Yunnan är den dominerade och allra mest kända producentområdet men mörka teer produceras till viss del även i ett fåtal andra områden i södra Kina.

För många är pu er något man lär sig tycka om. Generell är de betydlig jordigare , naturligare och råare i jämförelse med svarta teer från Indien, Sri lanka och Kina. För nybörjaren upplevs de ofta som väldigt robusta, nästan påträngande. I sämsta fall har de en alltför tydlig stalldoft och i bästa fall påminner de om den härliga doften av en jordkällare: jordig, fuktig, men full av grönsaker, frukt och andra godsaker. Ska vi dra paralleller till vin får vi nog välja ett tungt och tufft Amaronevin.

Som en vardaglig dryck konsumeras de här teerna i princip bara i Yunnan, Tibet och bland begränsade folkslag i några sydliga bergstrakter i Kina. För övrigt är det i hemlandet ett mycket exklusivt te känt för sina medicinska egenskaper och  serveras ofta på finare tehus eller säljs som något dyrbart tebutiken. Eftersom de vinner på lagring är de extra populära att ge bort till nyfödda barn eller nygifta.
På senare år har de fått ett stort uppsving sedan de upptäcktsentusiaster från övriga delar av världen som uppskattar specialte. Det innebär att priserna börjar gå höjder. En handel har till och med startat där man kan köpa teer som investerigsprojekt för att lagra och senare sälja till ett högre pris.

Har du fått tag i en dyrgrip bör du så klart njuta av den som den är men pu er ha också helt unika möjligheter att kombineras med mat. Tänk på pu er som ett kraftfull moger rödvin och du förstår ungefär vilken typ av mat passar till. Det kan vara utsökt till kraftiga kötträtter gärna rökta, stekta eller grillade. Det är också ett av få teer som kan möta upp avecer som whisky eller annan lagrad sprit. Eller kanske dricka till en cigarr? I kantonesiskt kultus dricks pu er ofta till dim sum-måltider med familj och vänner. Och faktum är att frukt och lätta sötsaker kan vara ett genialt komplement till det torra, jordiga teer. På kinesiska tehus får man ofta kanderade frukter, kanske ett sötsalt plommon.

PRODUKTIONEN.

De allra flesta mörka teer produceras Yunnan, i den sydvästliga delen av Kina, nära gränsen till Vietnam, Laos, Burma. Precis som de unika vilda bergstakternaär också processen unik. Traditionellt används äldre teblad från Yunnans höga och gamla teträd, kända som "de bredbladiga träden" och som kan bli väldigt gamla. Men för exklusiva sorter använder man även färskare knoppar och blad. Bladen är täckta med fina hår, mycket större än andra teblad och sägs ha unika kemiska egenskaper som passar perfekt för pu er. De färska bladen knådas, rullas och torkas. Pu er passar inte riktigt in i de vanliga grupperna av oxiderade, halvoxiderade teer. Oxideringprocessen är annorlunda och sker mestadels under lagringen. De kan likna svarta teer i färgen me de två ska inte sammanblandas.
Man kan säga att det finns två typer av pu er te: de gröna som är de traditionella och de oxiderade/mörka som är en nyutvecklad metod från 1950-talet. Båda vinner så att lagras men de senare behandlas före lagringen så att processen ska gå fortare.
Vissa teer packas in som lösa blad men traditionellt pressas de flesta enligt urgamla metoder till hårda kakor i alla möjliga former och storlekar, slås in papper eller  bambuhöljen innan det är dags för själva lagringen.

LAGRINGEN.

Pu-erh te är det enda teet i världen som produceras för att lagras. Ursprungligen var det en praktisk transportfråga, i dag anses det som en delikatess utöver det vanliga av hängivna fantaster. Riktigt gamla exemplar kan betinga osannolika summor  på gourmetmarknaden, vi pratar hundratusentals kronor för en liten tebit. Pu er har efter mer tusen år blivit trendigt.

Precis som viner kan vissa pu er konsumeras unga, me många sorter behöver lagras för att deras karaktärer ska bli kompletta. Många lagras i stenhus eller till och med i grottor som håller låg temperatur, ibland grävs de ner i marken. Under lagringen startar en typ av långsam oxidering och andra processer, och efterhand mörknar tebladen. Samtidigt utvecklas också helt nya aromer och smaker.

De oxiderade mörka teerna kan drickas yngre medan de gröna pu er-teerna mognar långsammare, samtidigt som de gröna anses som lite exklusivare. De har inte heller en lika jordig karaktär och du kan känna nyanserna av tebladen tydligare. När producenten lagrat teet är det ibland klart att dricka ibland tjänar det på att mogna vidare hos dig som konsument. Många hänger upp sig på åldern men det är minst lika viktigt att kvaliteten på tebladen är bra och inte minst hur väl de lagras. Om du ska lagra pu er bör du tänka på följande: undvik direkt solljus, andra dofter, temperatur förändringar och håll luftfuktigheten mellan 60-85 procent, miljön ska gärna vara lite dragig.