Folkets te eller allt om ”brunt ris”-te Genmaicha Matcha japanskt grönt te.


Det finns två typer av detta fint te: Genmaicha Uji och Genmaicha Matcha — japanskt grönt te blandat med rostat råris och matcha pulverte.

Genmaicha te, eller japanskt te med rostat råris, är i Japan även känt som folkets te. Eftersom det framställs av en kombination av grönt te och brunt ris är Genmaicha ett perfekt sett att konservera resurser. I Japan så brukade brunt ris-te framställas av de som inte hade råd med vanligt grönt te. De tillsatte brunt ris som utfyllnad. Nu för tiden dricks det av människor från alla kulturer och socioekonomiska bakgrunder. Om de nu har hört talas om det.


Brunt ris-te i japanskt grönt te påminner lite om att förbereda popcorn eftersom riset smäller när det bereds. Det smakar däremot inte som popcorn. Smaken påminner om en lätt gräsig variant av grönt te med inslag av nöt och rostat ris. Det kan serveras varmt eller kallt.

köp genmaicha japanskt grönt te med ris

Färgen på detta te är gul och kan variera beroende på hur lång tid du låter teet sjuda. Vissa föredrar att låta det sjuda mellan tre och fem minuter men andra som vill ha en mer subtil smak låter det sjuda i endast en minut. Det bruna riset förbereds genom att ett tunt lager rostas i en kastrull eller en stekpanna under låg värme. Stäng inte av värmen förrän riset är brunt. Det bör inte ta längre än fem minuter. Låt sedan riset svalna.


När riset har svalnat så bör det förvaras i en behållare tills du är redo att göra resten av teet. Lägg en matsked med hela gröna teblad och en matsked med rostat brunt ris i en sikt. Du kan justera mängden beroende på hur starkt du vill att teet ska vara. Värm vatten i en kanna tills det kokar. Lägg sikten i tekannan och låt den dra i en till fem minuter.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VAD ÄR GENMAICHA JAPANSKT GRÖNT TE?
— DEN JAPANSKA TE CEREMONIN.
— KOFFEIN I JAPANSKT MATCHA-TE.

KÖP EKOLOGISKT JAPANSKT TE PÅ NÄTET