Gong Fu Cha - beredning av kinesiskt te.Gong Fu Cha är en kinesisk te ceremoni som uppfanns i Fujian provinsen i Kina. Gong fu utförs normalt sett med oolong teer eller mörka teer (äkta svart kinesiskt te eller pu-erh te). Beredningen av te kan ske på två sätt.


FÖRENKLAD BRYGGNING

Ta ett Yixing set, alltså en tekanna av lera ifrån Yixing, och små koppar. Bryggningen går till enligt följande: Använd mer te ungefär en tredjedels kanna och kortare bryggtid än andra metoden. Håll tekanna och koppar varma. Skölj först teet med varmt vatten i cirka 15 sekunder och häll sedan ut vattnet. Brygg sedan teet i mellan 30 och 60 sekunder. Bryggningen kan upprepas upp till fem, ibland tio gånger. Skölj ur kannan efter användning, använd inte diskmedel. 


Gong Fu Cha kinesiskt te

KOMPLETTA BRYGG TECEREMONI.

VÄRMNING
Det första steget är alltid att skölja kannan och alla skålar med hett vatten. Vatten är en symbol för renhet och det signalerar att ritualen börjat och att kannan nu är ren och redo för teet. Om kannan är kall kyls vattnet snabbt ner och bryggningen blir inte lika bra. Efter sköljningen hälls vattnet ut på brickan eller i en vattenskål.

DOSERING AV TE
Tebladen bör doseras medan kannan fortfarande är varm. Använd en teskopa i trä, enligt traditionen ska man inte besudla teet med sina händer eller metall. Doser- ingen kan variera men i gong fu använder man mer te än i andra metoder. I Taiwan fyller man en tredje del till hälften av kannan med Alishan oolongte teblad. Tänk på att olika tesorter är olika kompakta och kräver varierande doseringar (och att mer te innebär kortare bryggningstid).

TESKÖLJNING Före den första bryggningen ska du skölja tebladen med hett vatten i cirka 10 sekunder. Det tar bort eventuellt damm och väcker bladen till liv genom att vattnet får de hoprullade bladen att veckla ut sig. Efter sköljningen är bladen redo att ge ur sig alla aromer. Häll ut sköljvattnet över brickan eller kopparna så att de goda aromerna sprider sig rummet.

BRYGGNING Vattentemperatur, doser ng och bryggtid är lika avgörande som kvaliteten på tebladen och vattnet. Med så mycket te blir brygg tiden kortare oftast 1/2 till 1 minut. Vattentemperaturen måste också anpassas efter det te du använder men för de flesta oolongteer ligger den mellan 80 och 90 grader. Häll gärna varmt vatten över kannan under bryggningen så att den inte tappar i temperatur. 

SERVERING När teet är färdigbryggt hälls det antingen i en serverings- kanna eller direkt i kopparna. Ofta ställer man kopparna på rad och drar kannan över ett par gånger i ett försök att få varje kopp att smaka likadant. Man brukar vanligtvis inte smutta på teet utan dricka allt på en gång. I Taiwan är det vanligt med två koppar, en högre, smalare skadekopp och en lägre som är till för att dricka ur. Först doftar man ur den högre, sedan ställer man en lägre ovanpå och vänder kopparna med ett tum grepp. Sedan är det bara att dricka.

FLERA BRYGGNINGAR Teet an om upp till sju, ibland tio gånger och ändrar karaktär lite för varje gång. Det kan vara mycket blommigt i början, men mildras och övergå till en mer balanserad och nötig smak Normalt anses den andra bryggningen vara den bästa men det varierar mellan olika tesorter. När du brygger om teet kan du hoppa över att skölja teet. Du kan också låta det dra några sekunder längre för varje efterföljande beredning av kinesiskt te.

KÖPA ÄKTA OOLONG TE ELLER PUERH — TEHEM TEBUTIK PÅ NÄTET