ALLT OM LONJING GRÖNT TE FRÅN KINA.


Äkta Xi Hu Long Jing grönt te betyder drakbrunnen och är utan tvivel det mest berömda och klassiska av alla kinesiska teer. Det omnämns redan i Lu Yus bok 'Det klassiska teet från 700-talet och har till och med förärats en egen teceromoni. Teet produceras i bergen omkring staden Hangzhou väster om Shanghai i Zhejiang-provinsen och är skälet till att staden numera räknas som Kinas tehuvudstad. Området är det perfekta semestermålet för tefantasten - skönt klimat, en blandning av modern, hektisk storstad med fyra miljoner invånare, pittoreska parker, naturområden och så Västra sjön med gamla båtar, broar och tempel som omringas av teodlingarna där Xi Hu Long Jing grönt te produceras. 

Ursprungligen sägs teet härstamma från Drakkällan som var berömd för sitt goda vatten. Strömmarna i källan påminde om en drake som enligt legenden kontrollerade nederbörden i trakten. I dag kan man hitta vad många tror är den ursprungliga källan en bit upp i bergen, i utkanten av byn Longjing. Den ser rätt obetydlig ut, bara två meter bred, men friskt vatten porlar ständigt från ett litet drakhuvud i bergsväggen de och du kan ta med dig några flaskor vatten om du vill bl brygga ett äkta Xi Hu Long Jing grönt teKlimatet är ett behagligt möte mellan svalka från norr och tropiskt väder från söder. Bergens svalare temperatur och fuktiga dimma är perfekt för teodling. Här sköter bönderna sina små lotter och en kort, kort tid på våren och försommaren exploderar verksamheten. Skördetiden är oerhört viktig, ju tidigare desto bättre. Årets första, extremt mjälla skott kallas baby tea och är de allra mest värdefulla. ” Xi Hu Long Jing grönt te är lika vackert som en flicka, och endast oskulder kan plocka riktigt bra teblad”, myntade en kinesiska kejsare.  

Många bönder framställer teet själva. Vid sina typiska tewokar sitter de utanför sina hus och tillagar en handfull teblad i taget. Först smörjs pannan med lite olja gjord på tefrön, sedan wokas de färska tebladen i två omgångar, den första i ca 120 grader och efter någon timmes vila en sista omgång på lite lägre temperatur. 4 kilo färskt te blir till 1 kilo färdigt. Det krävs ett omsorgsfullt hantverk för att få den rätta, platta formen och inte bränna bladen (eller fingrarna). Många temakare signerar till och med sina teburkar. Oftast packar de teet direkt framför dina ögon, då vet du att det inte är en förfalskning. Alltför färskt te är inte heller bra, helst ska det få vila åtminstone en vecka. I byarna omkring sjön kan du köpa teet direkt från bönderna eller stanna till vid lite större tecenter som utvecklats för att ta hand om den ström av turister som invaderar området under tesäsongen. Xi Hu Long Jing grönt te traktens stolthet och här är det full kommers med teprovningar, ceremonier och oändliga möjligheter att köpa te, kannor och andra teprylar.

köp long jing grönt te

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— 
GRÖNT TE FÖR VIKTMINSKNING OCH GRAVID.
— 
VAD ÄR EKOLOGISKT TE?
— KOFFEIN I JAPANSKT MATCHA-TE.

KÖPA LONGJING TE — GRÖNT TE PÅ NÄTET