Vilket te passar bäst till sushi ?

Varmt grönt te serveras på sushi-restauranger över hela världen och en ny trend kommer till Kina. Sushi-restauranger har blivit populära i Peking och Shanghai. I Japan kallas teet som traditionellt serveras gratis till kunder av sushi-kockarna på lokala sushi-restauranger för jasmin grönt te. Det kanske förvånar dig att detta kinesiska gröna teet inte är av mycket hög kvalitet. Det är ett lågkvalitets te som kommer från resterna av högkvalitets blad. Till skillnad från Tie GuanYin oolong eller sött Long Jing grönt te av hög kvalité, är jasmin grönt te av låg kvalité alltid ett bittert te som sägs komplettera smaken av sushi mycket väl. Man ska inte förväxla det med wasabi pulver, för det finns ofta på många billiga sushi-barer.

grönt te med sushi

Teet som finns på sushi-restauranger är vanligtvis extremt hett, hetare än ditt genomsnittliga gröna te. Detta beror på att det varma vattnet och gröna teet både hjälper till att rengöra tungan och ta bort den oljiga beläggningen som kan vara kvar från fisken. Varje bit av sushi har en mycket distinkt men delikat smak. Det är nödvändigt att friska upp dina smaklökar för att till fullo uppskatta den fräscha smaken som ges av varje bit. Förutom kinesiskt grönt te, serveras också marinerad ingefära, kallat för gari, för att friska upp dina smaklökar så att de är redo för nästa smak.

köpa grönt te till sushi

Man kan också kunna rekommendera de andra gröna teer till sushi, likaså kinesiska tesorter. Long Jing grönt te är alltid den ultimata hopparningen med sushi och sashimi. Medan temperaturer och bryggningstider beror på kvaliteten av din produkt, bör generellt sätt Long Jing bryggas vid 80°C och inte längre än i två minuter. Medan det är mest sannolikt att du hittar Long Jing te på vanliga sushi-restaurang i Kina, har vissa restauranger andra alternativ. Man kan köpa Zhu Hy Qing grönt te eller Tie GuanYin oolong te som också passar bra till sushi-smaken. Deras gräsiga smaker ger en trevlig bas för att äta olika typer av sushi. På billigare sushi-restauranger i Beijing påträffas oftast någon sorts pulveriserat grönt te av den billigaste sorten (förväxla inte det med äkta japansk matcha-te!). På dyrare restauranger erbjuds grönt jasmin-te eller vitt te av hög kvalitet.  Vissa typer av japanskt, som Sencha, Gyokuro eller Matcha te är också lämpliga till sushi. 

Sushi-restauranger i Japan serverar oftast det vanliga japanska gröna teer med en smak av gräs: Sencha, eller det mer förädlade, Gyokuro som är liknande eller så kan du köpa vår favorit; det mycket nyttiga - Matcha teet. Du kan också hitta grönt te med rostat råris: Genmaicha. Dessa är de enkla formerna av japanskt grönt te, mycket olikt på de flesta sätten från kinesiska gröna teer. Många sushipurister dricker inte något annat till sin måltid. Till och med vissa dyra sushi-restauranger i Japan ger inte det bästa teet eftersom de inte vill att smaken av te med hög kvalitet ska blandas med den subtila smaken av fisk och skaldjur. Nästa gång du besöker din japanska favorit sushi-bar eller kinesiska favoritrestaurang i Stockholm, smutta lite av ett välsmakande kinesiskt jasminte till sushi och kinesisk mat i stället för öl. Du kommer aldrig att ångra ditt val!

Naturliga tesorter som passar perfekt till sushi, sashimi och rå fisk.


Rå fisk, sushi och te — ett intressant experiment att testa både kinesiskt ekologiskt grönt te eller japanskt matcha te till rå fisk som sushi eller sashimi. De får fisken att smaka helt olika. Kinesisk algiga karaktär lyfter fram fiskmaken medan japansk matcha karaktär dämpar den.

Läs mer: Vilket grönt te passar perfekt till asiatisk mat.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE DESSA TEER TILL SUSHI