Guide till skördsäsonger för äkta kinesiskt te och ekologiskt japanskt te.

Teskörd i Kina och Taiwan.

teskörd Kina

Skördesäsongen i Kina och Taiwan varierar stort mellan olika regioner och deras marknivåer men generellt sett kan skördesäsongen börja så tidigt som april och pågå till sent i november. Färdiga téer som görs av unga blad eller knoppar och har en mer begränsad tillväxtsäsong skördas typiskt sett på eller i anslutning till datum på den östasiatiska mån- och solkalendern. Téer plockade innan Qingming är högt eftertraktade och anses vara premium. Dessa téer kallas pre-Qingming-téer. Här är hur resten av skördesäsongen är fördelad:

• Qingming “ljusklart”: té plockat innan 4-6:e april
• Yu Qian “innan regnen”: té plockat innan 20:e april
• Gu Yu “spannmålsregn”: té plockat innan 5:e maj
• Li Xia “början av sommaren”: té plockat innan 21:a maj

Färdiga téer som görs av äldre blad följer vanligtvis inte en så strikt skördekalender och kan skördas när som helst mellan april och november.

KÖPA EKOLOGISKT KINESISKT TE


Teskörd i Japan.

teskörd Japan

teskörd Japan

Skördesäsongen i Japan varierar också mellan regioner men inleds vanligtvis sent i april och slutar tidigt i oktober. Japans eftertraktade första skörd kallas Shincha. Utöver Shincha har Japan fyra distinkta skördeperioder:

Shincha “nytt té”: detta är namnet som ges till årets första skörd
• Ichibancha “första téet”: detta omfattar hela första skördesäsongen, vilket även inkluderar Shincha och pågår vanligtvis från slutet av april till maj. Ni kan prova och köpa ekologiskt matcha te eller köpa ekologiskt sencha te hos oss.
• Nibancha “andra téet”: åsyftar årets andra skörd som sker mellan juni och slutet av juli
• Sanbancha “tredje téet”: årets tredje skörd som sker i augusti
• Yonbancha “fjärde téet”: detta är årets fjärde skörd och kan förekomma så sent som i oktober i vissa regioner.

Läs mer om skördesäsonger i Kina
Läs mer om kinesikt grönt te
Läs mer om odlingen och tillverkning av ekologiskt japanskt te

KÖPA EKOLOGISKT JAPANSKT TE