Tegrunder för att brygga perfekt kinesiskt te eller äkta japanskt te.

Den söta aromen av varmt te har kraften att väcka alla sinnen. Teälskare strävar alltid efter att göra den perfekta kroppen av denna dryck som är både hälsosam och lugnande. Du behöver inte vara en mästare av kinesisk eller japansk teceremoni för att ordna den bästa koppen av denna flytande lycka. Fortsätt att läsa så kommer du att hitta några användbara tips som för alltid kommer att förändra sättet du förbereder och dricker ditt te.

äkta kinesiskt te


1. Teblad istället för tepåsar
Att använda en tepåse kan verka praktiskt. Men då det nu för tiden finns så många intressanta fusioner på marknaden kan även du uppleva den helt nya och unika smaken av att använda teblad i din dryck. När du väl provat detta för första gången kommer du att märka att te kan vara lika fylligt och väldoftande som en kopp med kaffe.


2. Brygg mer än en gång
Äldre tedrickande kulturer anser att teet blir bättre desto mer det bryggs. I Kina påstår man att teblad ger den bästa smaken och aromen efter den andra eller tredje brygden. För att denna teknik ska fungera är det avgörande att man tar bort bladen när teet är bryggt så att de inte fortsätter att sjuda i kannan.


3. Vattentemperatur
Folk gör nu för tiden ofta felet att vänta tills vattnet kokar och sedan hälla det över teet. Sådan hög vattentemperatur kan faktiskt ta bort såväl smaken som de hälsofrämjande egenskaperna i specifika teblad. Till exempel — äkta matcha te från Japan är mycket känslig. Kom därför ihåg att ta bort kannan precis innan vattnet börjar koka. Små bubblor på sidan av kannan kan visa när det är dags att ta bort den från plattan.


4. Mängden vatten
Tesmaken kan också försvinna när en överdriven mängd vatten hälls över tebladen.  Du bör använda rätt mängd lösviktste (var vänlig se “Mer information” för varje rent te som du köper i vår tebutik online) för en viss koppstorlek. Beräkna mängden vatten du behöver genom att först hälla vatten i en kopp (innan te har tillförs) och sedan hälla vattnet från koppen i kannan. Använd alltid färskt vatten för att brygga teet eftersom vatten som har stått ett tag kan påverka teets smak och arom.


5. Rätt sorts servis
Precis som det finns en perfekt sorts glas eller kopp för varje dryck så finns det några förslag för den perfekta sortens servis när man vill uppleva det perfekta teet. Många upplever att det mest tillfredsställande och smakrika teet kommer från porslinskoppar.


6. Förvaringstips
När du förvarar ditt lösviktste så se till att det hålls borta från mat och kryddor som kan förändra teets doft. Det är även viktigt att förvara det i en lufttät behållare borta från golv och väggar för att minimera risken att fukt skadar teets kvalitet. Se till att att köpa kvalitetste. Du kanske tror att det är för extravagant men om du vill få den perfekta koppen, och alla dess fördelar, så kommer du att märka att det är värt det.


När du har memorerat de här tipsen och tricksen så kan du njuta av ditt te på ett sätt som du alltid har velat. Se till att prova olika sorters rent grönt te eller äkta japanskt te och kombinera dem även med mjölk så att du lär känna alla olika smaker och aromer som denna varma tryck har att erbjuda.

äkta japanskt sencha te