Pu-erh te från Yunnan. Odling, handplockning och tillverkning.


Pu-erh te är på många håll ett enormt populärt te med otroligt många positiva och hälsofrämjande effekter, som används både som dryck och som naturmedicin. Berättelsen om äkta Pu-erh teer är kanske ännu mer komplex och nyanserad än historien om te i sig. Ofta kallad för ett efter-fermenterat te, Pu-erh teer från Kinas Yunnan är, ironiskt nog, kanske de enda teer att faktiskt genomgå en verklig fermentering i ordets rätta bemärkelse.

exklusivt pu-erh te

Men först måste vi prata lite om hur te bearbetas. När bladen från tebusken plockats började de att oxidera och bli mörkare. Denna oxidation är mer vardagligt känt som fermentering ii te industrin, men detta är tekniskt fel; det är helt enkelt oxidation, vilket resulterar de bryna och vissna växter du ser när alla växter plockas. I te bearbetning kan detta bryn stoppas genom att enkelt och snabbt torka te. Den punkt vid vilken denna torkning är klar avgör vilken typ av te du slutar med. Om te torkas omedelbart kommer det att bli ett grönt te som många av de japanska teer. Om te torkas efter bladen är delvist oxiderade kommer de att betraktas som en semi-fermenterat te (där är det där fermenterings ordet igen!) Och den mest kända av dessa teer är oolong te från Formosa och det kinesiska fastlandet. Svarta teer tillåts mer eller mindre att bli bruna till en mycket mörk färg och dessa innefattar många fina teer samt mer vanliga indiska teer som massmarknadsförs.

ekologiskt pu-erh te

Under de senaste decennierna har många te experter börjat hänvisa till den process som gör gröna teer till Oolongs och slutligen till svart te mer specifikt och noggrant som oxidation, snarare än det traditionella och felaktiga termen fermentering. När det gäller livsmedel och drycker betraktas fermentering vanligare som en process som involverar mikrober, antingen jäst eller bakterier, som omvandlar vissa biologiska föreningar till andra.

köpa kinesiskt te

Pu-erh teer i deras mest traditionella form, fermenteras egentligen efter det att de behandlas som traditionellt svarta teer. Denna fermentering kan gå långsamt, i åratal i vissa fall, eller i mer moderna te bearbetningsanläggningar genom att avsiktligt fukta bladen och utsätta dem för specifika kulturer på ungefär samma sätt som bagare prissätter deras förrätter och är kända för deras bröd. Målet är att sluta med en te med otrolig komplexitet och djup i smaken, en fullständig rik kropp och en lång, skiktad eftersmak. Precis som med andra fermenterade livsmedel och drycker, så är smakerna och dofterna som resulterar i denna efterfermentering ett resultat av komplexa mikrobiella processer, som ger en mycket mer skiktad smak än vad som finns i andra enkelt oxiderade teer. På grund av de komplicerade och ibland exotiska dofter och smaker som påträffas med dessa teer har de ansetts vara en te för inhemsk konsumtion i Kina och har inte varit starkt marknadsförda i Nordamerika och Europa.

köpa menghai te

Äkta Menghai V93 Pu-erh och nya Ban Zhan grönt pu-erh te-kaka som vi har tagit fram för dig att njuta av här hemma är utsökta typer som bäst representerar de mest eftertraktade och djupt aromatiska egenskaper som gör det till ett så värdefullt te i Kina. Balanserade toner av skogen, aromatiska träslag och växtbaserade övertoner är alla närvarande i varje klunk. Vi bjuder in dig att njuta av detta sällsynta te upplevelse. Man kan alltid få köpa ett rent pu-erh te av Menghai fabrik i Kina i vår tebutik.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VI PROVSMAKAR GU PU BING SHU PU-ERH TE.
— VAD ÄR EKOLOGISKT TUO CHA PU-ERH TE ?
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 1.

KÖPA EKOLOGISKT PU-ERH TE FRÅN YUNNAN