Förberedelser av Matcha te. Att brygga matcha på rätt sätt.

Japanskt äkta Matcha te av högsta kvalité mals ner till ett mycket fint pulver, så de blir rikt på skum när teet vispas med bambu Chasen (Bambuvisp eller Matchavisp). Dock är de också lätt att statisk elektricitet byggs upp i teet så klumpar uppstår. För att framhäva smaken och för att undvika klumpar så rekommenderar vi att du silar Matcha pulvret innan man vispar det till en slät konsistens.


För att få en kopp rik men skum av Matcha teet, rör bambu Chasen snabbt genom att skriva ett "W" i koppen. Rör på handleden fram och tillbaka, snabbt i små korta ryck. Med denna teknik så får man ett skummande lödder.


Det finns två olika sätt att förbereda Matcha teet på: Usucha (mild Matcha te, det vanligaste sättet för att dricka hemma) och Koicha (stark Matcha te, ett speciellt sätt anpassad för en teceremoni). Medan de flesta dricker Matcha på Usucha-sättet till vardagen, men en Matcha entusiasten kan inte motstå en kopp av Koicha-sättet, eftersom smaken är lite mer speciell. Traditionellt är Koicha-sättet till för teceremonier och andra speciella tillfällen. För dem som inte tidigare har testat Matcha te rekommenderar vi att man börjar med Usucha-sättet.

Bryggning av Matcha te.

Förberedelserna av Usucha av Tehem tebutik (mild och svag Matcha te, det vanligaste sättet för att dricka hemma):

- Sila Matcha te pulvret för en fyllig smak och för att förebygga eventuella klumpar.
- Sätt en tesked Matcha (5g) i skål.
- Häll 150 ml av hett vatten i skål. Vattentemperaturen bör vara 75C.

köpa matcha te

Med hjälp av bambuvisp (matchavisp), vispa Matcha teet tills det ligger ett rikt skum på ytan. Vispa i ca. en minut. Först ska det gå snabbt och till sist väldigt långsamt. För bäst smak, drick Usuchan inom cirka tre minuter. Om du väntar för länge, kommer skummet att försvinna och Matcha pulver kan samlas på botten. Det är viktigt att vispa och sedan dricka teet direkt, när det är nygjort och täckt av skum.

Matcha te bryggningen i plastik flaskan.


- Ta en tesked av Matcha (5-7g) i en PET-plastflaska, eller något annat med en kapacitet på cirka 500 ml och ett lock.
- Häll 250ml !! av rumstempererat vatten i plastflaska eller annan behållare. Häll inte varmt vatten i flaskan. Det är farligt eftersom det kan blåsa flaskan. Använd endast rumsvarmt vatten.
- Skaka plastflaskan snabbt 20 till 30 gånger.
- Drick Matcha te omedelbart direkt ur flaskan.

köpa matcha te tebutik
Du kan också vara intresserad av följande artiklar:

– KONSTEN ATT GÖRA BAMBUVISP PÅ RÄTT SÄTT.
– HUR KAN MAN BRYGGA MATCHA TEPULVER UTAN EN BAMBUVISP?
– DET BÄSTA SÄTTET ATT FÖRVARA MATCHA TE.