Hur man brygger Genmaicha eller Sencha te


De flesta japanska gröna téer har ångats för att avstanna oxidationsprocessen, snarare än rostats, vilket gör dem mer delikata och därför svårare att brygga. De har normalt en gräsigare smak och är något mer bittra än de mildare kinesiska téerna.

Matcha: grönt té-pulver av mycket hög kvalitet som används i den japanska té-ceremonin; de mest hälsosamma av alla téer; ett ökande antal personer i väst sprider ut det över mat eller använder det i latte; svårt att brygga på rätt sätt

Sencha te: det vanligaste téet i Japan; kan vara lite svårt att brygga på rätt sätt

Genmaicha te: grönt té med rostat brunt ris; har en unik smak; lätt att brygga

Idag skulle vi vilja berätta för dig om autentiskt genmaicha-té från Japan. Genmaicha är en blandning av grönt té och rostat brunt ris. Då vissa av riskornen poppar under rostningen och liknar popcorn kallas det här téet även för “popcorn-té”. Det kombinerar aromen från rostat ris med den färska gräsliknande smaken från äkta grönt té, vilket resulterar i ett milt smakande té som har en ljusgul ton.

Genmaicha, som de flesta gröna téer, bör dra i svalare vatten än svarta eller oolong-teér. En temperatur på 80-85oC är en bra startpunkt. För dessa instruktioner kommer vi att ge den traditionella japanska tillredningsmetoden vilket förutsätter att du använder en enkel tekokare för spisen.

Köpa sencha

Bryggningsinstruktioner


1. Häll tillräckligt med kokande vatten i en tom tekanna för att fylla alla koppar. Tekannan ska INTE innehålla några téblad i detta läget.

2. Fyll var kopp med vatten från tekannan. Detta kommer att kyla ner vattnet från kokpunkten till önskad temperatur på 80-85oC.

3. Lägg ungefär en matsked av téblad i den tomma tekannan för var tekopp. Tekannan som vi använder kommer med en tesil, men om din inte har en kan du lägga tébladen direkt i kannan.

4. Häll tillbaka vattnet från tekopparna till tekannan.

5. Låt téet dra under två minuter.

6. Häll en liten mängd té i den första koppen, häll sedan samma mängd i alla de andra kopparna. Fortsätt att fylla kopparna lite i taget, och se till att varje kopp innehåller samma mängd av de svagare första och de starkare sista dropparna. OBS! Fyll inte en kopp fullständigt och därefter flytta över till nästa kopp.

7. Fortsätt att hälla tills tekannan är helt tom. Du bör få bladen så torra som möjligt för att garantera en andra bryggning av god kvalitet.

8. Beroende på ditt tés kvalitet klarar genmaicha normalt 2 eller 3 bryggningar. Om du avser att göra tre bör téet dra under en kort tid den andra gången. Häll kokande vatten från din tekanna i kopparna och vänta 30 skunder. Detta kommer att se till att du har en högre vattentemperatur än vad du använde vid första bryggningen.

9. Häll vattnet från kopparna i tekannan och låt dra en minut. Häll téet i kopparna på samma sätt som förut.

10. För den tredje bryggningen kan du hälla vattnet direkt i tekannan och låta dra tre minuter.

11. Om du väljer att bara göra två bryggningar i stället för tre ska du öka tiden téet drar andra gången till tre minuter.

Använd de mängder som givits i dessa instruktioner som en ungefärlig guide. Om du finner att téet blir för svagt ska du addera mer téblad; om det är för starkt ska du minska mängden blad som används. På samma sätt kan du pröva med att öka eller minska tiden téet står och drar. Detta är ett ganska förlåtande té jämfört med andra japanska gröna téer, så du kommer normalt att få en ganska god brygd även om du inte gör allt perfekt.

Vår högkvalitativa version av Genmaicha-matcha-iri är en intressant version av det klassiska genmaicha, med matcha adderat till blandningen. Det blandar högkvalitativt gyokuro grönt té, ceremoniellt matcha och rostat puffigt ris, till ett te av otroligt hög kvalitet som sträcker sig långt bortom de normala genmaicha. Naturligtvis kostar det lite mer också.

2w2w3.png


Du kan också vara intresserad av följande artiklar: