Hållbarhet och förvaring av japanskt te. Äkta matcha, sencha och genmaicha te.Det största problemet med tebutiker i väst är att de inte vet hur de bör förvara de japanska gröna teerna. Vanligtvis förvarar de te i stora genomskinliga behållare som kan öppnas så fort kunden vill känna doften. Det kan vara trevligt att se och känna doften av produkten innan man köper produkten, men det är vad produktutvecklare är till för. Kanske passar ett sådant upplägg för svarta teer, men det är inget för grönt te. När teet exponeras för ljus och syre tas en stor del av livsglöden ur teet. Det kommer att ha en fadd smak och sakna färskhet. Förmodligen så kommer det även att vara missfärgat. Vill du att detta ska drabba ditt personliga förråd? Inte? Då bör du fortsätta läsa...

förvara japanskt te i tebutik


Förvara japanskt te i kylen.

Förvara ditt japanska gröna te i kylen om du inte tänker öppna det direkt. Detta är det mest effektiva sättet att öka teets hållbarhet till flera månader. En fara som kommer med att förvara saker i kylen är kondensering. En snabb förändring i temperaturen kan göra att fukt bildas på löven. Av denna anledning rekommenderar jag inte att förvara öppnat te i kylen.


Hållbarhet och förvaring av japanskt te

När det väl har öppnats.

När ditt te har öppnats så bör du förvara det i en lufttät behållare. Förvara det inte i direkt solljus och inte heller på någon plats som är överdrivet varm. Det finns inget definitivt utgångsdatum men när ett te har öppnats så kommer det bara att hålla sig färskt i 4-6 veckor. Det finns ett till trick som kan hjälpa dig att bibehålla färskheten. Anta att du öppnar en ny förpackning med te. Häll bara hälften av det i din behållare. Detta kommer att begränsa det kvarvarande teets oxideringsprocess.

Svårare än så var det inte!

Att hålla ditt japanska te färskt är inte särskilt svårt, men du måste komma ihåg några grundläggande regler.
1.  Förvara det i kylen tills dess att det ska användas.
2.  Håll det borta från solljus och värme.
3.  Begränsa mängden syre som teet exponeras för.