Fattar ni noll men vill köpa äkta japanskt te, då läs den här nybörjarguiden...

Det är fascinerande att te kan smaka hav men det är precis vad Japans mest typiska teer gör. Närmast att jämföra med nog nori; det torkade japanska sjögräset som ofta används i japansk matlagning. Karaktären kommer i huvudsak från den unikt japanska metoden att ånga de gröna teerna efter skörden, till skillnad från kinesiska gröna teer som rostas. Förutom att ångningen gör att teet inte oxiderar och förblir grönt så tar det fram dessa havstoner. Metoden gör dessutom att de japanska teerna mest av all gröna teer gör skäl för sitt namn. Ångan lyfter fram det gröna i teerna så att tebladen skimrar i en mörkt klorofyllgrön färg. 

I Japan produceras endast grönt te, inget svart te, inget oolong te eller pu-erh te och blommande te. Och till skillnad från det extremt mångfasetterade Kina är den japanska tevärlden ganska lätt att sätta sig in i, de olika typerna är pedagogiskt uppdelade, vilket gör det lätt att hitta sin favoritkategori. Sedan de til första teplantorna importerades från Kina har Japan utvecklat teproduktionen till en mycket tydlig stil.

När det gäller smakerna skulle man generaliserande kunna säga att japanska gröna teer är eleganta, förfinade. De har en lite renare karaktär än de mer mustiga, naturliga kinesiska teerna. Det gäller främst de finare vardagsteerna som Sencha och de exklusiva varianterna Kabusecha och Matcha te. 

För den som letar efter raffinerade teer är det en godispåse. Äkta matcha te eller Gyokuro är kanske de mest exklusiva teer du te kan dricka och de finaste exemplaren av Sencha ligger inte långt efter. Högsta kvaliteterna av de här sorterna får du räkna med att betala en rejäl peng för produktionen är relativt liten, arbetsinsatsen kostnadskrävande (arbetskraften är dyr i Japan jämfört med andra tenationer) och japanerna själva vet att värdera hög kvalitet. Men oftast är det värt sitt se bara till att teet är färskt.

Landet är mest känt för sina exklusiva teer men du kan också göra billigare fynd. Hojicha till exempel är ett te av ganska låg kvalitet som rostats och resultatet är förvånansvärt delikat, gott till mat. Kukicha är ett a annat tips, ett slags restprodukt där man tar hand om stjälkarna och producerar ett välsmakande te.

Ångade japanska teer är utan tvekan som gjorda all tänkbar japansk mat, självklart sushi, sashimi men också kraftigare rätter som tempura. De passar dess- utom utmärkt till (och även som krydda i) fisk- och a skaldjursrätter. Trots sin rena, eleganta stil tränger de igenom även lite mustigare smaker. Det är också goda till sötsaker, särskilt traditionellt japanskt böngodis men också söta, gräddiga desserter. 

köpa kinesiskt grönt te

Hojicha — är ett ovanligt te för att vara från Japan. Det är enkelt te, vanligtvis gjort på Bancha som lyfts av att man låter det rostas över glödande kol. Smaken är mycket rostad och nötig ton.

köpa grönt te

Kukicha — är gjort på de billigaste teråvarorna. Men det har en intressant och originell smak som inte är typisk för te.
köpa kinesiskt grönt te tebutik
Genmaicha te — ett rustikt, enkelt och billigt te som är mycket populärt i Japan.
köpa kinesiskt grönt te tebutik
Matcha te / matcha te-pulver — är den mest exklusiva och mytomapunna tesorten från Japan. köpa japanskt sencha te

Äkta japanskt Sencha te är ångat te, är inte oxiderat, eller fermenterat som det också kallas. Och för japanskt grönt Sencha stoppar man oxidationen genom att behandla tebladen med ånga. Då behåller teet sin färg och sina nyttiga vitaminer och antioxidanter.


Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
RENT JAPANSKT TE — OLIKA TESORTER
VAD ÄR MATCHA TE?