Ett autentiskt japanskt te odlas här — Kyoto inköpsresan.

Staden Uji, Kyoto är känd för att vara födelseplatsen för japanskt te. Den här lilla klumpen av träd är ett område som heter "Oh-Fuku-Dani" där de första tebladen planterades tillbaka i 1271. Tebönder har sedan flyttat teplantning till andra områden, så nu har det cederträd.

köpa japanskt te

Det här är "ödelseplatsen för Nagatani So-en (1680-1778), mannen som ändrade (tillbaka 1738!) Japansk grönt teodling till hur det är nu.

köpa japanskt te

köpa matcha te

Tekulturen går djupt här, vilket framgår av postlådan, som är formad som en teörn!

köpa matcha te

Staden är omgiven av frodiga, gröna kullar och Uji-floden går igenom den, vilket gör den till en perfekt miljö för att odla äkta japanskt te (Sencha, Genmaicha eller Matcha teer). Detta är ett fält för sencha te som vanligtvis odlas under solen i full dagsljus.

köpa japanskt te

Här är hur gyokuro och tencha (bladen som används för att göra matcha pulver-te) odlas, skuggade i ungefär en månad före skörden.

köpa matcha te tebutik

De flesta teblad är redan maskinplockade. Men de högkvalitativa japanska teer som Sencha Karigane eller Gyokuro är fortfarande handplockade. Efter plockning rullas tebladet, ångas en kort tid och torkas sedan. 

köpa matcha te

Vi försökte också göra en hand i att göra matcha! Stenbruket vrids moturs, en varv per 3 sekunder. För snabbt och teet är inte fräsat ordentligt, vilket ger en bitter smak i te; för långsamt och pulvret fastnar i millens spår. Det tar ungefär 30 minuter att mala tillräckligt med matcha för en skål. Moderna gårdar använder fortfarande samma sten kvarn med maskiner som gör vridningen.

äkta matcha te tebutik

Vi hoppas att ni gillade vår historia om Uji och underbart japanskt te som odlas där och ni fortsätter att njuta av japanskt grönt te!

Ni kan också vara intresserad av följande artiklar:

KÖPA JAPANSKT TE I TEBUTIK