Bryggning av japanskt grönt te. Vattentemperatur. Hur man förvarar ett japanskt grönt te.

Att brygga lösa blad av grönt te är inte svårt att bemästra så länge man tar hänsyn till de aspekter som kan ha ett positivt eller negativt resultat på det färdiga teet. Att justera något som du gör fel kan ofta hjälpa en hel del. Följande är tips på hur man gör grönt te:

köp japanskt grönt te


Vattentemperatur:
Många människor gör misstaget att använda kokande vatten eller vatten som är för varmt för just den typen av japanskt te de förbereder. Detta kommer att resultera i att det gröna teet får en bitter smak. Vattentemperaturen varierar beroende på vilken typ av te man gör. Japanska teer är bryggda vid olika temperaturer beroende på vilken typ det är: 

Gyokuro = 40-60°C 

Sencha
 eller Sencha Karigane te = 70-80°C 

Genmaicha = 80-90°C  

 Matcha pulver te = 70-80°C Minska vattentemperaturen…

Ett av de bästa sätten att få vattentemperaturen rätt är att koka vatten i vattenkokaren och sedan hälla vattnet i din tekanna (utan de gröna tebladen) och vänta en minut, sedan hälla vattnet från tekannan i tekoppar och hälla ut överflödigt vatten från tekannan. Lägg till de gröna tebladen i den nu tomma tekannan, häll sedan vattnet från tekopparna i tekannan. Vattnet ska ha sjunkit till ungefär 70C som är perfekt för Sencha. Denna metod gör tre saker, den minskar vattentemperaturen till rätt nivå, värmer tekannan och kopparna, och mäter ut den exakta mängden vatten du behöver för din kopp av japanskt grönt te. Om du inte vill använda denna metod så kan du använda din intuition eller en termometer mycket enkelt.


Japanskt grönt te beredning ...

Den tid det tar att badda det gröna teet i vattnet beror på vilken typ av grönt te du ska brygga:

Gyokuro = 2-3 minuter -  första bryggningen, 1½ minut andra bryggningen

Sencha
  eller Sencha Karigane te = 1-1½ minuter -  första bryggningen, 1 minut andra bryggningen 

Genmaicha
:  = 2 minuter, 1½ minut andra bryggningen

 Matcha pulver te = 70-80°C 


Hälla japanskt grönt te...

Om du gör grönt te av lösa blad är det viktigt att inte skaka eller snurra tekannan, eftersom detta kan leda till att teet får en bitter smak. Efter att teet har baddats i rätt antal minuter bör du hälla det i tekoppar sakta och försiktigt. Många gör misstaget att hälla det gröna teet för snabbt. Detta täpper till filter/sil så att den fulla smaken av teet inte extraheras, och vattnet kommer att finnas kvar i tekannan där bladen fortsätter att baddas och resulterar i dålig smak nästa gång det blötläggs. Mellan baddningarna är det en bra idé att lyfta av locket på tekannan så att insidan av tekannan får svalna vilket minskar risken för att tebladen fortsätter att baddas mellan blötläggningarna.

köp japanskt grönt te sencha

Förvaring av grönt japanskt te...

För oöppnade paket av te rekommenderar vi att förvara dem säkert ifrån ljus, luft, värme, fukt och starka lukter. Genom att göra så, kommer teet i paketet vara fräscht i flera månader. Men när paketet är öppnat kan färskheten försämras väldigt snabbt om det utsätts för ljus, luft, värme, fukt och starka lukter. Därför rekommenderar vi att dricka öppnade paket inom några veckor och hålla dem antingen i det ursprungliga paketet eller använda en liten tebehållare. Vi rekommenderar inte långtidslagring av något öppet paket av te alls.


Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
RENT JAPANSKT TE — OLIKA TESORTER
VAD ÄR MATCHA TE?
TIPS TILL DIG SOM SKA VÄLJA OCH KÖPA ETT GOTT JAPANSKT TE

KÖP JAPANSKT GRÖNT TE — Te PÅ NÄTET