Allt om Gyokuro, Sencha, Matcha och Genmaicha — bästa japanska gröna teer.

Gyokuro japanskt grönt te

Bryggning: 50-60 grader
Mängd: 1 tsk/kopp i 2-3 minuter
Antal bryggningar: 2-3

Gyokuro är den mest eleganta, exklusiva och sofistikerade tesorten. Det ska knappast ses som något vardagste utan något man dricker för att unna sig. Det är i mitten av april som de första skördarna brukar komma och det är en stor höjdpunkt i Japan och bland tefantaster världen över. Färsk Gyokuro är något av den största teupplevelsen man kan ha — färska, gräsliga, algiga aromer, kristallklara, eleganta smaker och en runt sötma. 


Odling och tillverkningprocess påminner till en början om den som alla japanska teer genomgår. Men den stora skillnaden inträffar cirka 20 dagar före skörden då tebuskarna täcks med tyg eller annat material så att de får växa sin sista tid i skugga. Det gör att fotosyntesen minskar, i stället för solenergi tar de näring ur marken och därmed ökar mängden klorofyll, smakämnen och koffein i tebladen och skapar den typiskt mörk-gröna färgen, mörkare än de flesta japanska gröna teer. Det minskar också tillväxthastigheten på bladen.  


Gyokuro japanskt grönt te tillverkas endast av årets första skörd på våren. Denna dryck njuter man bäst av utan tilltugg. För fina ångade teer som det här behövs lägre bryggtemperatur är normalt. Brygg den antigen lätt eller gör som många japaner, maximera smakerna genom överdosering, korta bara ner bryggningstiden så att teet inte blir för bittert.

köpa japanskt grönt teköpa japanskt grönt te

Sencha japanskt grönt te

Bryggning: 70-80 grader
Mängd: 1 tsk/kopp i 2-3 minuter eller 3-4tsk/kopp i 1 minut
Antal bryggningar: 2-3

Betyder kort och gott bryggt grönt te. Det är i dag den sort som är överlägset vanligast i Japan (ca 75 procent av landets tekonsumtion), en position so tidigare innehades av det enklare innehades ум det enklare Bancha teet. Det är ett otroligt bra te att ha som introduktion till japanska teer, till gröna teer över huvud taget. Sencha är bra men kan variera något i kvalitet. De högsta kvaliteterna (oftast vårens tidigaste skördar) påminner om Gyokuro i karaktären - rena, söta, algiga med ett litet tanninbett i avslutningen. Lägre kvaliteter (skördade senare på året) har lite mer bitterhet, robustare smaker och färre aromer. 


Den finaste kvaliteten kallas shincha och kommer från den första månadens skörd som startar någon gång i april södra Japan. Den produceras i små mängder och är relativt exklusiv, uppskattad för sitt höga näringsinnehåll, sin smak och tydliga sötma. Den fina kvaliteten fungerar utmärkt att тогеф som den är men passar också till fin japansk mat - sushi, sashimi. Senchans algiga toner lyfter fram fisk smaken så det passar bra till sushi eller sashimi. Lägre kvaliteter passar som komplement till lite robustare mat.
köpa japanskt te - tebutik på nätet
Rullade Sencha te:Enligt legenden var det en japansk tjänare vid namn Genmaicha som serverade japanskt te till sin mästare, en samurajkrigare, när några riskon av misstag föll ur fickan, ner i tekannan.  Samurajen blev så förargad att han högg huvudet av tjänaren. Men han kunde inte hålla sig från att dricka teet och tyckte så mycket om smaken att han bestämde sig för att hedra den döde tjänaren genom att dricka en kopp varje morgon och dessutom döpa det nya teet efter honom.


En annan historia berättar att Genmaicha var ett sätt för japanska hemmafruar att dryga ut teet för att få ut mesta möjliga av sina teblandningar.

Genmaicha japanskt grönt te

Bryggning: 80-95 grader
Mängd: 1 tsk/kopp i 1 minut
Antal bryggningar: 2-3

Ett rustikt, enkelt grönt japanskt te som är mycket populärt i Japan. Består oftast av Bancha , ibland Sencha, som smaksatts med rostat ris Genmai. Produceras i de flesta teregioner i Japan och ger en omisskännligt rostad smak som man antigen gillar eller ogillar. Det rostade riset har en användbar förmåga att minera bitterhet i sämre tekvaliteter. Geinmaicha grönt japanskt te kanske inte tillhör de mest finstämda teupplevelserna men faktum är att det passar utmärkt till smak-starka rätter där ett finare te skulle försvinna. Det är också användbar till olika rätter av rå fisk, sushi eller sashimi. Tacka vare sitt låga koffeininnehåll det populärt att dricka senare på kvällen, till exempel till en sen middag. I Japan anser många att det är bra för matsmältningen och japanskt Genmaicha grönt te serveras därför ofta efter måltider. 

teblogg - japanskt grönt te


Matcha japanskt grönt tepulver

Bryggning: 70 grader
Mängd: 1 tsk/kopp vispa en stund med bambuvisp.
Antal bryggningar: 2-3

Matcha te är den mest exklusiva och mytomspunna tesorten består av ett mycket pulver som vispas till en skummande dryck man dricker utan att tebladen silas bort. Skummet är lysande avokadogrönt, medan själva drycken är mörkgrön. Generellt är de bästa kvaliteterna ljusa och söta medan de mörkare är aningen mer bittra. Smaken är algig, vegetabilisk och är kan för den ovane upplevas som aningen fadd. Eftersom man även dricker själva tebladen får man i sig högre doser av vitaminer, mineraler, polyfenoler och koffein. Läs mer om matcha te i Japan...

köpa matcha te - tebutik