KINESISKT JASMINTE. AROMER FRÄN ÄKTA BLOMMOR.


Jasmin är drottningen av smaksatta te. Ett av väldigt få som inte smaksätt med essenser utan med riktiga blommor. Metoden för att smaksätta teerna är förvånande manuell, långt ifrån de laboratorier som ofta sköter smaksättningar nuförtiden. Jasminblommor  har den egenheter att de bara slår ut på natten. Därför plockar man blommorna på morgonen när de är som fräschast, förvarar dem svalt under dagen för att de ska hålla sig och på kvällen när blommorna slår ut är det dags att de placeras tillsammans med teet. Beroende på kvalitet och typ låter man dem ligga olika länge för att få den rätta jasmindoften, ibland en natt, ibland upprepar man proceduren flera nätter. Ibland lägger man blommorna som ett täcke ovanpå teet, ibland tillsammans med tebladen i en trälåda. Att hitta rester av de fina, vita blommorna, i teet kan kännas trevligt, men det är inte alltid något bra tecken - i finare kvaliteter är man ofta noga med att rensa  bort alla blad och andra rester. För det mesta använder man grönt te som man smaksätter med jasmin, men även de flesta andra tesorter, som vitt, oolong och svart används.

Jasmin togs till södra Kina på 200 talet från arabvärlden. Det blev populärt under song dynastin 960-1279 och i dag är det mycket stort och egentligen det enda te som kan fungera som kinesernas vardagsalternativ till grönt. Deg dricks som törstsläckare när det är varmt, uppvärmare när det är kallt och serveras väldigt ofta till måltider eftersom det passar så bra till mat, kinesiskt mat i synnerhet. Särskilt i norra Kina är jasmin te en viktigt dryck.

En förutsättning för ett jasmin te av hög kvalitet är att det tillverkas av en riktig bra te. Ett äkta te som smaksatts med blommor tar ofta rätt så lång tid på sig att blomma ut smakmässigt jämfört med  teer gjorda på essenser och andra konstgjorda teer. Eftersom jasmin är så stark i karaktär förekommer det teet där jasmin-doften är till för att dölja dålig tekvalitet, så det finns en risk att stöta på alltför parfymerade jasminbomber.

Äkta jasmin teer kan göras på alltifrån milda silver, teer gröna teer, friska gröna oolonger till svarte teer i vissa får teet behålla överhanden och jasminen ge en lätt blommig smak, i andra tar jasminen över. Många av teerna av hög kvalitet tar tid på sig att fälla ut jasminsmaken, samtidigt kan de bli väl påträngande och fadda om de får stå för länge. Tänk också på att jasmin doften är intensiv och kan sätta sig i tekannor, särskild de oglaserade.

För att ha en så speciell karaktär är jasminte otroligt användbart, det fungerar till det mesta: sötsaker, desserter, lätta fiskrätter, heta chiligrytor. Det passar framför allt många av de asiatiska köken och sushi. Det är helt enkelt en riktig bra måltidsdryck men också en bra smaksättare i matlagningen. Prova gärna en jasminsorbet  elle jasmin glass. Dessutom är det väldigt gott avsvalnat och inte minst som iste.  I Asien är det mycket vanligt att dricka det kallt på flaska eller burk.


KÖPA FÄRSKT JASMINTE - TEBUTIK I STOCKHOLM