Det bästa jasmin-te — kinesiskt grönt te med doften av sommar.


Den simpla, enkla jasminen är representativ för djupt rotad romantisk kärlek i många länder, jasminblommans te doft, vilket låter en person beundra den med sin uppfriskande smak och silkeslent svaga doft. Detta te kan tillverkas på ett antal sätt, med olika styrkor och kvaliteter. Vissa är gjorda som lösa blad, medan andra skärs och läggs i tepåsar. Vissa rullas eller binds i olika former, som den vanliga "jasminpärlan", vanligtvis bestående av två te-knoppar och ett teblad.


teblog tebutik grönt te

I. Ursprung och Historia

Enligt Historieboken kommer jasmin ursprungligen från Rom. Den kan spåras tillbaka till Handynastin, spred sig jasmin till Indien genom Maritime Silk Road och blev Buddhismens heliga blomma, genom vilken för det första kom i sikte i Kina.

I Songdynastin svepte vågen att lägga doft i te hela Kina. Doft är en hälso- och sjukvårdsprodukt och medicin inducerare i antikens kultur, medans te betraktades som medicin för att avgifta alla slags sjukdomar. Vid den tidpunkten fanns det många spice-teer, men med tiden har många blommor blivit bortvalda, efter det användes endast fem eller sex blommor, bland annat jasmin som täckte 96%, vilket medför att jasmin-te upplevde en explosion av popularitet.

II. Produktionsområde och Omgivning

Huvudproducerande områden av jasmin i Kina är Heng län i Guangxi, Fuzhou i Fujian, samt Suzhou i Jiangsu-provinsen. Jasmin är en termofil solig livsmiljö som är lämplig att växa i fuktiga regioner. Det drar sin unika doft och smak från området med rikligt solljus och äppelklimat kring 20°C ~ 40°C.

Fuzhou är ett lågt liggande område och tillhör den typiska bassängen i flodmynningen, omgiven av berg med 600 ~ 1000 meter. Denna region upplever korta dagsljus med tjocka moln och dimma, perfekt för att odla te. Flodslätten i mitten av bassängen innehåller sandig lammjord och den rika, naturliga miljön leder till bördig jord, tillräckligt med vatten, samt att temperaturen här mellan dag och natt varierar mycket som resulterar i högkvalitativ jasmin.


teblog tebutik grönt te

III. Doft

Doftprocessen börjar genom att plocka högkvalitativt fjäderte och placera dem därpå på ett doft-golv. Ett te-slag växlar med ett lager av blomman upp till 3-5 lager, efter det att de skärs från tvärsnittet genom en räfsa och rör om väl. Under normalt skick och temperatur avger jasminblommor sin doft 24 timmar. Medan du luktar blommor trycks de mellan te, vilket hindrar den normala dofen, vilket resulterar i att blommens vitalitet försvagas och utsläppstiden förkortas till 12 timmar. Från provningen och observationen, efter att ha emitterats i 5 timmar, går jasmin i en blomstrande fas av avgivande doft, när andningen ökar, försväller förångningen av parfymerade oljor, så under tiden måste blommornas och teets doft under en tid för att undvika att förlora parfym i luften. Som ett resultat ligger den centrala punkten i doftprocessen i att maskera den blomstrand graden, då snabb doftning för att säkerställa att teknopparna helt kan absorbera parfymblomman.


Efter doftningen i 10-12 timmar måste absorptionen av teknoppar vid full mättnad, är blommorna och knopparna åtskilda, annars påverkas blommorna av gula blommor och skapar en lukt av alkohol, vilket påverkar kvaliteten och värmen och smaken av teet. Om doften är riklig i antal och det är för sent att separera dem, måste stapeln spridas och torkas av en torktumlare för att bibehålla vattenhalten och den rostade temperaturen av te. Efter torkning är en kylningsprocess behövlig genom långvarig försändelse eller en vindmaskin, men den starka vinden är förbjuden för att inte onödig parfym förlorar. Efter kylning bör temperaturen på te inte överstiga 40°C, i själva verket är kylaren desto bättre.

teblog tebutik grönt te