Ett te som lyckats bli hyllningste både till kejsaren under Qingdynastin och till ledarna under kommunistiska eran. Förmodligen det allra bästa teet från Anhuiprovinsen tillsammans med Tai Ping Hou Kui grönt te.  Det har samma elegans, en liknande mörkgrön färg och är ett av de bästa exemplen på kinesiskt hantverk av grönt te. Det utmärkande och ovanliga för Lu An Gua Pian grön te är att man inte knoppen utan endast ett av de breda och med Kinamått mätt stora toppbladen. Varje blad ska skiljas från knoppen för hand och sedan sorteras ytterligare efter storlek, vilket naturligtvis innebär ett omfattande arbete. Möjligtvis kan man tycka att bladen liknar en melonkärna som namnet gua pian betyder. Den lysande kvaliteten är ingen slump utan resultatet av en uppvisning i kinesisk tradition och hantverk från början till slut. Det är dessutom möjligt att få tag på med ekologisk certifiering. 


köp grönt te i Stockholm

Uppe i bergen omkring Lu An-området odlas kinesiskt grönt teet i ett te klimat som kan vara mycket omväxlande på vårkanten. Det är dimmigt, fuktigt, kallt och blåsigt ena dagen och friskt, varmt och klart nästa. Men det ger otroligt mjälla teblad. Efter skörden sorteras stjälkarna och knopparna bort och toppbladen får vila över natten för att stabiliseras fuktighetsmässigt. 

Därefter går tebladen traditionellt genom en kedja av temakare och deras wokpannor där den största i raden avoxiderar bladen, den andra torkar och den tredje formar och plattar försiktigt ihop bladen till sin slutgiltiga långsmala och varsamt hopvikta form. De använder inte händerna, som man gör i Longjing, utan borstar tillverkade av tunna kvistar. Därefter sorteras bladen i en korg över öppen eld. De sätter ner korgen, blandar om tebladen och för dem åter över elden. Proceduren upprepas upp till 80 !! gånger ända tills teet är perfekt. Sedan är det dags att sortera bladen än en gång och rensa bort eventuella defekter. Färdiga blir de rostade tebladen när de fått vila några dagar och smakerna balanserats. Allt det här arbetet ger som tur är lön för mödan i form av oöverträffade aromer. Temakarna tycker la själva att det doftar av rostade kastanjer och man kan bara hålla med.


 PROVSMAKA LIU AN GUA PIAN GRÖNT TE