Gott te och choklad är en fantastisk kombination.

Du är antagligen redan en expert när det kommer till att kombinera olika sorters vin med mat. Vitt eller rött, fisk eller kött, är något du alltid funderar över innan en middagsbjudning. Det är praktiskt taget en konstform. Men, visste du att det kan vara lika svårt att servera rätt te och choklad? Det är inte bara det bästa av två världar, det är också så kul att själv upptäcka den perfekta kombinationen. Med det sagt, det är en svår uppgift, så vi vill berätta några saker som kan hjälpa dig.

Först så borde du tänka på vilken styrka, djup och lätta smaker du vill kombinera. Som ett exempel, starka svarta téer är bättre med en lika stark och mörk choklad, medan ett ljusare te passar bättre med mjölkchoklad eller vit choklad. Du behöver smaker som står upp för varandra. Om du tar en bit choklad följt av en klunk te och kan fortfarande känna smaken av chokladen, då är det en bra kombination.

För det andra, kvalité är väldigt viktigt, så försäkra dig om att du väljer en bra choklad som har en hög procent av kakaosmör och helst inga transfetter. Samma sak gäller te, men här beror kvalitén på väldigt många olika faktorer såsom det råa tillståndet hos lövet, ursprungsland, klimat osv.. Så det bästa sättet att avgöra téets kvalité är att smaka själv. Hur man kombinerar:

Vit choklad och kinesiskt te.

Vit choklad är tillverkat av kakaosmör, socker och mjölk. Dess starka söta smak är dess främsta karaktärsdrag. Så, när du ska para ihop det, leta efter liknande söta smaker. Men, du kan också testa något annorlunda och blanda det med mer bittra smaker. Smaker som ofta återfinns i vit choklad är macadamianötter, bär, kokos eller citron. Om man har dessa smaker i åtanke, testa att matcha dem med kompletterande tesorter — jasmine grönt te, kinesiskt oolong te eller till och med Matcha pulver te. Känt som ett av de bittraste gröna teerna, Matchans starka smak går väldigt bra med den vita chokladens söthet. 

Mjölkchoklad och japanskt te.

Mjölkchoklad innehåller 10-40% kakao, mjölkfett, mjölkpulver och sötning. Detta gör dess smak mild, söt och krämig. Så det är nog den mest passande choklad att kombinera med olika tesorter. Det passar lika bra med kryddigare blandningar som rökigare svarta teer. Så generellt, para ihop det med vilket svart te från China som helst, men helst utan mjölk då det kommer förstöra smaken. Japanskt Genmaicha te är en blandning mellan grönt te och rostat ris som ger det en nötig smak, perfekt med krämigheten hos mjölkchoklad. 

Mörk choklad och oolong te.

Mörk choklad har en högre mängd kakaosmör, mindre mjölk och relativt lite socker som ger dess robusta smak som ofta blandas med både söta och kryddiga smaker. Det är därför den tillåter väldigt kraftfulla och tunga sorters te. Några av de bästa kombinationerna är svart te från Kina såsom en åldrade pu-er tesorter, en Yunnan Golden Buds och oolong med rika nötiga smaker – Tie Guan Yin oolong te.

Välj smart!

Om du väljer en märkvärdig choklad eller ett enastående te, kombinera då detta endast med något med likande kvalité. Det kommer inte bli bra om du väljer något som är av mindre kvalité. Blommande téer, konstgjorda i smaken borde inte paras med fin choklad. Nyckeln är att fokusera på texturer och de olika lagren av smaker. Endast då kan du få smakerna att jobba tillsammans.

köp te och choklad

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— GRÖNT TE OCH SUSHI. VÄLJ ETT BRA TE TILL MAT.
— EKOLOGISKT KINESISKT TE OCH FIN EKOLOGISK MAT.
— TE OCH CHOKLAD IHOPPARNING.

KÖP FINT OCH GOTT TE ONLINE