Finns det koffein i kinesiskt te? Har grönt te och vitt te koffein eller är det bara svart kinesiskt te som har koffein?

Koffein finns alltid i te, dvs koffein finns i svart te, grönt te, vitt te, oolong och pu-erh te. Anledningen till detta är för att tebusken camellia sinensis har koffein i sig helt naturligt och det krävs speciell behandling för att ta bort koffeinet från tebladen men det förändrar också smaken på teet.


koffein i te


Ett te koffein verkar på hjärta och nervsystem mer försiktigt än kaffe. Detta beror på det faktum att kinesiskt teet har denna alkaloid inte i ren form, och i kombination med tein. Men för att koffein och tannin bildar ett nytt ämne (Thein), vilket är ganska långsamt absorberas i blodet och snabbt utsöndras från kroppen. Därför är det omöjligt att förgifta av tein, även om du dricker starkt svart kinesiskt te eller pu-erh i mycket stora mängder (upp till 12 koppar om dagen). Mängden av koffein i kinesiskt te beror direkt på tesorter. Ju dyrare och högre kvalitet av kinesisskt te, desto mer koffein i det. Särskilt rik på koffein, unga teblad och njure som är en del av en bra  kinesiskt te. Det första bladet spolar innehåller 4-5% koffein, den andra - 3-4%, den tredje - ca 2,5%, och resten - från 0,5 till 1,5%.

koffein i te
Dessutom är koffeinhalten alltid beroende av platsen där kinesiskt te odlades från klimatområden markegenskaper (t ex, om dess innehåll av zink). Ovanstående är en teplantage, den kallare luften, och därmed de långsammare växande tebladen och större koffeinet som finns i dem. Starkt solljus främjar också tillväxten av teblad, rik på koffein, så vissa speciella teer odlas i skuggan. En annan viktig faktor som påverkar koffeinhalten - är graden av jäsning av teblad. Ju lägre det är, desto mer koffein finns i kinesiskt te. Man kan dra slutsatsen att de bästa sorterna med den högsta mängd av koffein är en vitt te, grönt te och oolong te.

Kom ihåg. Om du kommer att köpa grönt te eller köpa vitt kinesiskt te då får du en max. mängd av koffein i det. Och endast örtte (köpa lilja örtte) är koffeinfritt.


TeHem tebutik på nätet - köpa fräscht grönt te.