Japanskt matcha te är den mest exklusiva och mytomspunna tesorten...


Matcha te är den mest exklusiva och mytomspunna tesorten består av ett mycket pulver som vispas till en skummande dryck man dricker utan att tebladen silas bort. Skummet är lysande avokadogrönt, medan själva drycken är mörkgrön. Generellt är de bästa kvaliteterna ljusa och söta medan de mörkare är aningen mer bittra. Smaken är algig, vegetabilisk och är kan för den ovane upplevas som aningen fadd. Eftersom man även dricker själva tebladen får man i sig högre doser av vitaminer, mineraler, polyfenoler och koffein. 

kinesiskt te

Teet härstammar från den kinesiska föregångaren som på 1400-talet spred sig via buddistiska munkar till Kina. Medan kineserna malde pulvret från hårda tekakor har japanarna utvecklat produktionsprocessen sol och Matcha utvinns i dag från Tencha, ett fint grönt te, liknande Gyokuro. Det förekommer inte längre pulverte i Kina utan endast i Japan, där Matcha sedan hundratals år varit den självklara mittpunkten i den japanska teceremonin cha-no-yu. 

grönt kinesiskt te

Råmaterialet" Tencha odlas ungefär som Gyokuro, det vill säga tebuskarna täcks med tyg och växer i skugga de sista veckorna före skörd för att förhöja klorofyllmängden och smakerna. Tillskillnad från vanliga kinesiska teer torkas det efter ångningen, i stället för att rullas. Under den här processen tas även alla stjälkar och fibrer bort för att pulvret ska bli så fint som möjligt. Sedan mals det i en kvarn, oftast av ett mycket fint pulver. 

Vanligast både i ceremoniella sammanhang och på dagens japanska tehus är att servera Matcha med någon form av saker, godis, bakverk eller olika sorters desserter. Det söta går bra ihop med den lite algiga, torra Matchasmaken. Matcha är också ett oerhört användbart te att använda i matlagning, det går att smaksätta nästan vad som helst: fruktbavarois, tiramisu, muffins, cones, glass, sås, dressing, tofu, gnocchi, nudelsallad, paj, omelett, soppa, fiskpanering och mycket mer. Eftersom Matcha är så sammankopplat med den japanska teceremonin är det omgärdat av många etikettsregler. Exempelvis sägs det att om man dricker Matcha sittande med rak rygg fördubblas upplevelsen. 


På så sätt brygger man japanskt matcha pulver-te

Bryggningen skiljer sig från andra metoder eftersom det handlar om att vispa ut pulver till en jämn soppliknande brygd och inte att sila bort teet. I en traditionell japanskt teceremoni är bryggningen noggrant uttänkt a och genomförs med speciella redskap. Men räds inte, särskilt komplicerat behöver det inte vara för att trolla fram en god skål Matcha. Det är egentligen inte svårare än köpa något annat bra kinesiskt te. Man behöver en bred skål för att få rum för vispandet. En vanlig visp, gärna i lite mindre storlek. En tesked för att måtta upp teet. En sil för att sikta pulvret. Se mer om matcha te...

köpa kinesiskt teKÖPA MATCHA TE I STOCKHOLM - TEHEM TEBUTIK PÅ NÄTET