Tillsammans med kinesiska pu er är oolongteerna egentligen de tu enda teer som passar att lagra. Deras komplexitet och  blandning av grönt och mörkt te tål processen att mogna under kontrollerad lagring. Ofta sker det i sval och mörk temperatur, som att lagra ett vin ungefär. Och själva lagringseffekten påminner också om vinlagring. Tebladen mörknar och smaken utvecklas, smälter ihop, mognar och rundas av samtidigt som den blir komplex. Med något års mellanrum brukar man ta ut bladen och baka av dem med värme för att få bort eventuell fukt och för att lyfta smaken. Det är vanligt i kinesiska tebutiker att man kan plocka fram en påse lagrad oolong te för kunder som vill ha något extra. Många kineser anser att lagrad oolong te är extra bra för matsmältningen, precis som lagrad puerh. 

Man kan hitta i Kina en Ti Guan Yin te som är lagrad 15 år och har tappat sin gröna färg och blivit mörkare, nästan brunsvart. Det har nu en mycket kraftig och robust textur, nästan gummilik. Efter bryggning är de så gott som kolsvarta. Även de friskt gröna, blommiga aromerna har mjuknat och ersatts av djupare, mer mogna och med smörigare kolasmak. Lite som kinesiskt puerh fast utan jordighet. Drycken är mycket god, även när den svalnat lite. 

Man brygger helst lagrade oolongteer med gong fu-metoden för att få fram det yttersta av de dyrbara bladen. Ofta är de kraftigt hoptorkade och det krävs lite mer för att få loss aromerna. Det kan ta tre till fyra bryggningar innan bladen vaknar ur sin dvala, vecklar ut sig och de riktigt stora smakupplevelserna börjar träda fram. Sedan kan de utvecklas under upp till tio bryggningar, där varje bryggning har en egen karaktär, vilket gör det här till en lång och spännande teupplevelse, något utöver det vanliga. Det lagrade teet brukar vara ganska dyrt, fördelen är att du inte behöver vara rädd att det ska bli gammalt, förvara det bara lufttätt och svalt så kommer det att hålla mycket länge. Läs mer om kinesiska oolongteer...


KÖP OOLONG TE HOS TEHEM tebutik online