Hur många gånger man kan brygga kinesiskt te på samma blad. Bryggningstips.

Så vilka teer kan låtas dra en andra gång? Det korta svaret är att alla teer kan låtas dras en andra gång. Det handlar bara om preferenser. Om du gillar smaken av ett te som har låtits dra en andra gång så bör du inte låta någon hindra dig. Ibland de flesta teer smakar inte bäst första gången utan andra, tredje eller även fjärde gången. De flesta kinesiska teer går att använda flera gånger. Men svart kinesiskt te är det enda te som oftast bara går att låta dra en gång.

Puerh te: Pu-erh-teer har fermenterats i åratal, precis som ett fint vin, för att få sina distinkta smaker. Generellt sett kan teet låtas dra fler gånger desto äldre det är. Vissa pu-erh-teer har smak kvar efter tio gånger!

brygga oloongte

Oolong-te: Vissa oolong-teer har en väldigt komplex smak som förändras varje gång man låter teet dra. Du bör kunna låta det dra minst 2-3 gånger, om inte mer om det är ett kvalitetste.

brygga oolongte

Grönt kinesiskt te: De flesta gröna teer kan låtas dra en andra gång. Du borde kunna låta ett grönt te av bra kvalitet dra minst 2-3 gånger.Blommande te (som kallas ibland teblommor eller te-rosor): De flesta gröna teblommor kan låtas dra en andra gång maximum.

blommande te

Vitt kinesiskt te: Trots att det inte är känt för sin starka smak så har det en vårlik, ren och mjuk smak som bevaras länge. Som med grönt te bör du kunna låta det dra 2-3 gånger.Svart kinesiskt te: Känt för sin styrka och robusthet. Svarta teer är mindre lämpade för att låtas dra flera gånger. Generellt sett kommer den första gången att ge ett starkt och fulländat te. Andra eller tredje gången kommer fortfarande att ha njutbara distinkta toner, men kommer inte att vara lika fulländat. Om du gillar när ditt svarta te är starkt så kan du lämna bladen i vattnet upp till tio minuter när du låter dem dra en andra gång. De flesta svarta teer blir inte bittra. Du kanske kan klämma ur dem en andra njutbar kopp.

svart te bryggning

Kinesiskt jasminte: Kinesiska teer med jasmin blommor eller milky oolongte från Taiwan (smaksatt te) har en tendens att tappa styrkan efter första gången eller andra gången. Det kan vara värt att prova för att se om de klarar fler gånger.

jasminte

TIPS!
Tebladen ska helst användas upp samma dag. Ett knep är att brygga i en liten tekanna på 1 per 200ml. En till viktig sak är att låta bladen vara torra mellan omgångarna. De behöver inte torkas men de ska inte ligga i vatten.


Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
LÄR DIG MER OM TEBRYGGNING.
JAPANSKT GRÖNT TE. BRYGGNINGSTIPS.
HUR BRYGGER MAN MATCHA TE?

KÖP GRÖNT TE AV HÖGSTA KVALITET