Lax på enkla sätt med grönt jasminte.

Lax i stora lass! Lax är lätt att laga och passar perfekt när du vill fixa en snabb lunch eller middag. Lax går att grava, rimma, röka, kokta, gratinera, steka eller grilla och säkert på många fler sätt. Jasminterenad lax var ett av de första kulinariska terecepten vi någonsin gjorde för ungefär 10 år sedan, och vi vänder oss fortfarande regelbundet till det. Även om vi har varierat de använda te-och sekundära ingredienserna, återvänder vi ofta till jasminte.

lax med grönt te

Jasminteet parfymerar fisken vackert, men du kan ta detta recept i många riktningar genom att variera te och aromer. Att krydda två sidor av laxen kan tyckas överdrivet, men det här gör så du kan servera det som hors d'oeuvres eller canapés på din semester, och ha några kvar att servera med bagels på brunchen nästa dag, och ta skivor med dig till några av dina favoritvänner och familj. Om du föredrar en mindre mängd kan en enda sida kryddas, eller till och med en del av en sida. Det här enkla receptet kan vara en semesterhöjdare för dig:

Ingredienser:

• 2 sidors lax måste vara väldigt färsk, helst med hud på
• 150g brunt socker
• 150g kopp små saltkristaller
• 1 halv citron
• 2 tsk vitlökspulver
• Färsk peppar


1. Ta lax, skölj och klappa den torr.

2. Blanda brunt socker med salt och lägg åt sidan.

3. Lägg en stor bit plastfolie på bordet. Lägg laxsidor på plastfolien. Sprid vitlök jämnt över både framsidan och baksidan av båda filéerna av lax. Om laxen fortfarande har sin hud på, sprid då vitlöken på insidan, endast den hudlösa sidan.

4. Strö försiktigt svartpeppar och pressa citronen över varje sida av båda filéerna.

5. Ta 1/4 av salt- och sockerblandningen och sprid ut den på plastfolien som är ungefär storleken och formen på laxsidorna.

jasminte med lax

6. Placera ena sidan på socker/saltblandningen, med hudsidan neråt. På insidan av laxen som nu ska vändas upp, strö rikligt med vårt ekologiskt jasminte.

7. Sprid hälften av salt/sockerblandningen över teet. Stänk resterande jasminte över saltet.

jasminte med lax

8. Placera den andra sidan av laxen över teet och saltet, smörj in det, skinnsidan ut och pressa ihop försiktigt men ordentligt. Sprid resterande 1/4 av salt/sockerblandningen över baksidan av toppfilén.

9. Snurra plastfolie runt laxen för att förpacka det väldigt bra. Placera den i en panna. Placera en annan panna i den första pannan så att den pressar ner på fisken. Placera vikter i den andra pannan. Kyl.

10. Vrid fisken ungefär var 12:e timme och kolla hur klar den är. Du vill ha ett genomskinligt utseende. Beroende på filéns tjocklek bör det ta någonstans mellan 24 och 48 timmar att grava. Njut!

jasminte med lax

jasminte med lax

En mycket populär variation på detta recept är att ersätta Jasmineteet med Long Jing och juice av 1/2 apelsin för citronsaften. Tillsätt 1 tsk apelsinskal när du lägger på vitlök och peppar.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— GRÖNT ISTE OCH ANDRA GRÖNA DRINKAR.
— NYA NYTTIGA ISTE DRYCKER FÖR DEN SVENSKA SOMMAREN.
— GRÖNT TE OCH SUSHI. VÄLJ ETT BRA TE TILL MAT.

KÖP EKOLOGISKT GRÖNT JASMINTE