Naturligt rent matchapulver. Japanskt matcha te — odlingen.

I den här artikeln kommer vi att titta på de traditionella synpunkterna på att odla matcha-buskar, och vi kommer även att förklara hur dessa metoder har förändrats för att passa dagens standarder.

Men först så är det viktigt att förklara skillnaden mellan ‘matcha’ och ‘tencha’. Teet som vi dricker i pulverform är vad som kallas ‘matcha’, men det begreppet menar bara teet i dess slutgiltigt form. I den sista delen av matcha-produceringen så är det bearbetade och torkade bladet nerkrossat till pulver i en stenmortel. Efter att man har malt ner bladen, det är först då som det kallas ‘matcha’. Allt som händer innan dess kallas för tencha-produktion. Därför så kommer jag att kalla den här produkten för ‘tencha’ när jag förklarar hur man odlar och behandlar matcha, eftersom det är vad man kallar den råa produkten.

japanska matcha te-pulver

Under vinterperioden så stannar buskarna av i sin växt för att kunna hantera det kalla vädret. Från oktober och fram tills början av våren i februari så samlar buskarna på sig näring från jorden genom dess rötter, för att kunna stå emot frosten. När dagarna blir varmare och våren börjar så vaknar busken från sitt ide. Näringen som den har samlat med sina rötter förflyttas nu långsamt till de nya knopparna, som kommer att bli källan till Japans godaste tesort. I jämförelse med senare säsonger så är det vårens skörd som är rikast i smak och näringsinnehåll. Vintersäsongen har låtit buskarna samla mineraler och näring för en lång tidsperiod, och det är endast genom det som teet naturligt kan framhäva sin fantastiska smak. Därför ger alla andra säsonger mindre eftertraktade skördar.

japanska matcha odlingen

Runt omkring mitten av april så rullas vass-skärmar ut på träkonstruktionen ovanför buskarna. Detta begränsar mängden solljus som kan nå plantorna ner till ca 60-76%. Nygjorda studier har visat att det är genom fotosyntes som aminosyror såsom theanine, vilket är vad som skapar den söta smaken, förvandlas till antioxidanter såsom catechins, vilket är vad som ger en bitter smak. För en godare matcha te pulver så är det fördelaktigt att begränsa mängden solljus som når plantornas löv, och på så sätt minska fotosyntesen och då få en sötare smak i slutet.

Ca 10 dagar efter att man har placerat ut vass-skärmarna så läggs ännu ett lager strö ovanpå. Detta sänker solljusets nivå till ytterligare över 90%, vilket försätter plantorna i nästan totalt mörker. Bristen på solljus tvingar löven på buskarna att sträcka sig längre för att nå det naturliga solljuset som är ett krav för att de ska växa. Denna ansträngning gör att de växer bredare, men också tunnare och de blir även mjukare och ljusare i färgen.

Nuförtiden använder många sammansättningar av aluminium till odlingarna istället, eftersom de traditionella som var av trä kan förstöras om man inte tar hand om dem och förvarar dem ordentligt. Därför måste man plocka isär och förvara konstruktionen mellan varje skördesäsong. Men en struktur av aluminium behöver man inte flytta på alls. Även vass-skärmarna och strö-lagret har bytts ut mot svarta täckande lakan, oftast av polyten. Dessa täcken är installerade i två lager över buskarna så att man kan justera hur mycket ljus som ska släppas in.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— MATCHA TE FAKTA & MYTER
— KOFFEIN I JAPANSKT MATCHA-TE
— GILLAR DU JAPANSKT MATCHA TE PÅ RIKTIGT? DÅ SÅLLA MATCHA.

KÖP BÄSTA MATCHA I STOCKHOLM