Allt om japanskt matcha te — Skördning.

Traditionellt så räknar man den 2:a maj som den 88:de dagen från vårens början. När man pratar om matcha-produktion så är det här den bästa dagen för att skörda sina buskar. Runt den tiden har ungefär två löv och en knopp hunnit växa fram och är nu redo för att skördas. Ju större lövet blir, desto mer solljus har den tagit åt sig och ju bittrare är smaken från det. Det är bara de två översta löven och knoppen som ses som tillräckligt bra för att använda i produktionen av matcha i hög kvalitet, och det enda sättet för att säkerhetsställa att man får just dessa bladen är genom att handplocka dem. 

matcha te pulver teblogg

Det är på grund av detta som majoriteten av tencha är odlat i naturliga förhållanden och nästan helt utan maskiner. Från början av maj till mitten av månaden så arbetar en grupp av utbildade arbetare med att plocka ut de finaste bladen. Tebladen samlas i trä korgar och transporteras senare till fabriker. 

Men arbetskraft i Japan har stegvis blivit dyrare och eftersom mängden teblad som kan skördas med handplockning är ungefär 60 gånger mindre än när man använder minst en bemannad maskin för arbetet så har många producenter skiftat sin skördeteknik till en mer mekaniserad strategi. För att det ska vara effektivt så krävs självklart en annan uppbyggnad av odlingen och på vissa sätt så går det emot hur man traditionellt odlar tencha. För att skördning med maskin ska vara möjlig så måste plantorna planteras i raka linjer och på samma höjdnivå. Dessutom, eftersom det ofta finns hyllor på ganska låga höjder ovanför plantorna så kan det vara ett problem att röra sig mycket under dem. 

matcha te pulver teblogg

I själva verket, medan hyllor bibehålls i områden där högkvalitativt tencha-blad fortfarande skördas manuellt, så brukar trädgårdar som har skiftat till mekaniska lösningar ha en tendens att förlita sig på täckplåtar som monteras direkt ovanpå raderna av buskar . När skördesäsongen närmar sig så tas dessa lakan bort och de nya spirorna skärs i följd. Det som är värt att nämnas är dock att inte bara den precision som man reglerar solljuset med har blivit begränsat, men också den noggrannhet som bladet behöver för ett högkvalitativt te har därmed minskat kraftigt.