Oolong te — allt om Tie Guan Yin, det bästa oolong från Kina.

Det typiska kinesiska Oolong-teet – Tie Guan Yin är ett av de mest kända Kinesiska teerna världen över. Tie Guan Yin är även känd som Iron Goddess Mercy Tea eller Järngudinnete vilket är en svensk översättning av Tie Guan Yin.

Bryggningen klassiskt kinesiskt Tie Guan Yin-te i europeisk stil.
För att njuta av den perfekta kinesiska smaken i västerländsk stil måste allting du använder för att brygga Tie Guan Yin även vara perfekt. Ta fram tekannan som kan hålla de extra bladen för att få den fylliga smaken, några extrablad krävs. Vanligtvis räcker 2 teskedar för 250ml vatten men du kan modifiera mängden utifrån smak. Häll vatten i 90 ºC och vänta i 3 till 5 minuter och sedan är den fylliga smaken av Tie Guan Yin redo att serveras.

Smak.
Den rika gyllene drycken av Tie Guan Yin-te smakar fylligt och är full av naturlig orkidedoft som varar länge, d.v.s. längre än andra teer. Teet smakar fylligt och sött med aromstormar vilket utgör kvalitén av Tie Guan Yin och det gör Tie Guan Yin till ett av de bästa teerna i världen. En liten klunk av Tie Guan Yin-te fyller din mun med den kompletta smaken och doften.

Förvaring av Tie Guan Yin-te.
De bästa Tie Guan Yin-teet i världen måste förvaras försiktigt för att bevara dess smak och doft färsk och levande. Förvara teet i en försluten luktfri behållare. Teet måste skyddas från solljus och luft för att bevara smaken och färgen. Förvara teet under 5 ºC för långvarig förvaring. Det är rekommenderat att använda teet inom 6 månader och högst ett år.

Hälsofördelar med Tie Guan Yin-te.
Tie Guan Yin-te är mycket fördelaktigt för hälsan. Det innehåller hälsosamt material så som aminosyror, mineraler, polyfenoler och alkaloider. Det hjälper till att minska fetter och därmed minska vikten. Minskningen av fett tar bort risken för kardiovaskulär sjukdom. Så varje kopp med Tie Guan Yin är även full av hälsa. För mer ingående hälsoinformation om fördelarna med Silver Needle-vitt te, läs följande vetenskapliga artiklar:

Tillverkningen av Tie Guan Yin.
Tillverkningsprocessen av Tie Guan Yin är på sitt sätt unik. Den omfattar ett flertal processer så som att plocka bladen, torka dem i solen, kylning, vända, rulla som pärlor and slutligen torka. Vändningen är den del av processen som gör produktionen av tie guan yin väldigt unik. Att plocka bladen för Tie Guan Yin is även speciellt. Till skillnad från andra teer, väljs mogna och hälsosamma blad för Tie Guan Yin. Enbart tre- och fyrbladiga blommor plockas och denna teknik kallas “Kai Mian Cai” på traditionell Kinesiska. Vändning ökar oxideringsprocessen i bladen vilket orsakar särskilda biokemiska reaktioner i bladen. Genom vändningsprocessen får vi gröna hälsosamma blad med röda kanter som ger en speciell arom som är specialiteten med Tie Guan Yin.

Historiska aspekter.
Ursprunget och historian bakom Tie Guan Yin sträcker sig 200 år bakåt då Tie Guan Yin började odlas i Fujian Anxi, Kina. Det finns en intressant berättelse om benämningen Tie Guan Yin-te. Det sägs att det var en jordbrukare i Anxi. Han var en följare av Buddhism. En natt kom Guan Yin till hans drömmar och han såg ett te-träd i drömmen. Sedan hittade han det trädet och planterade det i sitt hus. Sedan dess är detta te känd som Tie Guan Yin.

Köpa oolong te tebutik
Vårt Tie Guan Yin te med bäst kvalitet framställs i Fujian Anxi provinsen då detta utgör den bästa miljön för odling av Tie Guan Yin. Det fuktiga och milda klimatet med tillräckligt skyfall och vackra gröna berg gör Fujian Anxi en naturlig bästa plats för odling av Tie Guan Yin. Det rena vattnet i Anxi och det väldigt traditionella bryggmetoden gör Anxi en plats där världens bästa teer kan smakas i dess väldigt unika smak. Tehem tebutik säljer två tesorter av detta te - supreme Tie Guan Yin och kolrostad oolong-te.

Läs mer om tillverkning av Tie Guan Yin i vår teblogg.


KÖPA OOLONG TE — TEBUTIK I STOCKHOLM