Vissa gillar rök. Rökig whisky, rökt kött, rökt fisk. Tillhör du den skaran tycker du säkert om rökt te också. Nu talar vi inte om rökiga teer utan rökta teer. Alltså teer som rökts för smakens skull. 

Det kraftiga Lapsang Souchong från Kina anses som originalet och är fortfarande kungen i denna genre. Men även i Taiwan och i andra delar av världen producerar man rökta teer. Teer med tarry i namnet är alltid rökta - tarry är en term som används för att beskriva den rökiga karaktären. Det kan hända att rökta teer är slarvigt gjorda eller att mindre seriösa producenter röker gamla teer för att få dem sålda. Så om du vill vara säker på att få bra kvalitet bör du ha en bra och medveten tehandlare med koll på sina leverantörer. Tycker du att ett rent rökt te blir för påträngande kan du blanda ut det rökta teet med ett annat svart te - förslagsvis ett neutralt från Indien, Sri Lanka eller Kina. Testa dig fram tills du blir nöjd. En förvånansvärt liten del rökt te räcker för att ge en svagt rökig smak till vilket svart te so helst. Elle kan du köpa färdiga blandningar av mindre karaktär. Ett tips är dock att fråga din handlare först, många använder dessa uttryck slarvigt och rörligheten kan variera. 

Ett annat mycket bra sätt att använda rökta teer på är tillsammans med mat. De passar jätte bra att dricka till heta, salta och starkt kryddliga smaker. Lagrade ostar, rökt fisk eller kött eller en pepprig salami möter exempelvis det rökta teer perfekt - båda karaktärerna finns krav med mjuknar, rundas, samtidigt av lite så att helheten blir mildare. Till lättare mat kan den rökiga karaktären ta över och till sötsaker kan det rökiga karaktären ta över och till sötsaker kan det skära sig ordentligt. Fast prova gärna till en crème brulee, där teet matchar sötman och det bränna sockret på toppen. Rökigt te och mellanmörk choklad är också en överraskande bra och exotisk smakkombination. Du kan även använda rökta teer för att få fram en rökig karaktär i olika maträtter, till exempel i en barbecuesås eller i en chili.


KÖPA VÅRT KOLROSTAD TE