Skörd av grönt te.  
Världens bästa gröna teer odlas än så länge i Kina och Japan. De plockas från mars till sommaren. De allra finaste kvaliteterna består av de vårens första skott. I Kina är fortfarande de flesta teerna handplockade, medan man i Japan gått över mer och mer till maskinell plockning, framför allt eftersom arbetskraften är så kostsam. Handplockade japanska teer är därför väldigt dyra. I det ögonblick ett teblad plockas från tebusken börjar det vissna på naturlig väg, den här process kallas för vissnande. Men när tebladen når produktionsanläggningen styrs denna process av tillverkaren. (läs mer om det...


Upphettning av grönt te.
Gröna teer genomgår o inte den torkningsprocess som de svarta kinesiska teerna gör. Så fort som möjligt efter skörd utsätts de i stället för en upphettningsprocess. Upphettningen är det moment som gör grönt te grönt. Den dödar de enzymer som annars startar oxideringen av tebladen och som gör dem till svart te eller gott oolong te. Förutom att upphettningen är en förutsättning för det gröna teet har den också stor betydelse för smaken och karaktären på teet.  De två tekniker som förekommer skapar руде olika tetyper och det är framför allt det som skiljer de typiskt japanska teerna från de kinesiska.

Ångning av gott grönt te.
Tebladen av grönt te hettas upp av ånga vilket ger en mörkare, grönare färg och днаеук fram de algiga aromerna och smakerna. Ångningen medför förutom färgen, också en speciell konsistens på teet som påverkar rullningen och därmed formen på teet. De kinesiska teerna har därför ofta typisk platt, tunn form. Ångningen tar inte mer än 30 till 60 sekunder och görs en maskin bestående av en lång 'ångtrumma' Efter ångningen innehåller tebladen ungefär 75 procent vatten.

Rostning - kinesiska metoden. Kinesiskt grönt te.
Den i dag helt dominerande metoden för att producera gröna teer i Kina. Den sker traditionellt i ett slags stora wokpannor. Genom rostningen av grönt te får teerna ofta en touche av rostade smaker och aromer. Sedan 1950-talet används ibland större automatiska maskiner men fortfarande är det vanligt med rostning för hand. I wokarna rostas bladen på het värme och rullas i en hantverksprocess som tar omkring 1 timme, antingen för hand eller med hjälp av exempelvis små bambuvispar. Vissa kinesiska teer rostas över öppen eld. 

11441.jpg

Rulling - kinesiskt grönt te.
Rullningen har stor betydelse för teets smak. Den kan också ha betydelse för hållbarheten. Före 1900-talet skedde det momentet för hand också i Japan men i dag sker det så gott som alltid i maskiner. I Kina däremot förekommer fortfarande terullning hand som en g självklar del av hantverket. 
Läs mer om terullning och hur produseras kinesiskt grönt te...