Vad är skillnaden mellan grönt (Sheng) pu-erh och svart (Shu) pu-erh te?


I världen finns det endast två typer av pu-erh teer - Sheng eller kallas för grön pu-erh och Shu eller kallas för svart pu-erh. Mänskligheten vet inga andra pu-erh alls. Båda dessa teer odlas på samma geografiska plats - i Yunnan-provinsen i södra Kina. Båda Pu-erh görs ofta i form av runda kakor pressade på 357 gram eller 400 gram per kaka. Och båda dessa Pu-erh vanligtvis tillverkas av samma te mästare. Så vad är det för skillnad på pu-erh?

Det här är Sheng grön pu-erh teet och Shu svart pu-erh teet  

sheng puerhshu puerh te


Skillnaden är i färgen, doftet samt i smaken. 

Sheng pu-erh är alltid ljust pu-erh. Medan Shu pu-erh är alltid mörkt pu-erh. Man kan lätt att förstå vilken typ av puerh teer i händen om man tittar på färgen. Detsamma är med infusionen av bryggt te. Grön puerh ger ljus och genomskinlig färg. Svart pu-erh ger mörk och ogenomskinlig färg. Doften av dessa pu-erh teer skiljer sig fundamentalt. Sheng pu-erh har en uttalad fruktig, lite söt och rik arom. Shu Pu-erh har en tung doft, jordnära, det känns ofta anteckningar av rök. 

Smakerna av dessa två typer av pu-erh teer är också helt annorlunda. Sheng pu-erh har en unik smak, det där känns en liten söt och syrlig eftersmak. Om Sheng puerh te bryggs en lång tid då börjar den bitter. Smaken av Shu pu-erh te är tyngre men mycket mjukare än sheng pu-erh smak. Smaken är inte sur eller bitter, den är inte mycket söt. Men Sheng pu-erh alltid ger vissa känslan av "choklad" i smaken. Detta kinesiskt te är för riktiga män.
Läs mer om pu-erh teer... 


KÖPA ÄKTA PU-ERH TE — TEHEM TEBUTIK