Vad är det för skillnad på japanska och kinesiska teer?

Har ni någonsin undrat över varför grönt te från Japan är så grönt? Och varför grönt te från Kina är ljusgrönt, utan vanligtvis gulare? Orsaken finns i framställningsstegen för varje te och i synnerhet det ”döda-gröna”-steget vid framställningen av vissa tetyper. Termen döda-gröna härrör från Mandarinshaqing (杀青), vilket betyder ”döda det gröna.”

Döda-grönt benämns också som ”fastställande” och är en process som används för att stanna av den oxidativa brygningen av teblad genom att enzymerna som är ansvariga för oxidationen denaturerats. Tänk på ett äpple, det blir snabbt brunt efter att ni skurit det itu; Men äpplen i äppelpaj blir inte bruna, eftersom värmen vid tillagning av pajen denaturerar polyfenolet.


köp kinesiskt grönt te


Teblad måste upphettas till cirka 65 grader Celsius för att stoppa oxideringen. Desto längre tid det tar att hetta upp löven till temperaturen som behövs för att denaturera polyfenolet, desto mer arom kommer utvecklas. Till exempel når gröna teer som ångas temperaturen snabbare än teer som blir stekta vilket resulterar i att teet blir ljusgrönt och vegetativt, och saknar arom. När teer steks sker vad som kallas för Maillard-reaktionen vilken är en form av icke-enzymatisk brygning som ger rosttoner i teet och det färdiga teet är ofta mer gulaktigt.

Generellt sett är de flesta kinesiska teer stekta (foto ovan) och de flesta japanska teer ångkokta (foto nedanför). Det finns andra metoder för att ”döda det gröna” — ibland används en uppvärmd tumlare eller en ugnsliknande maskin, medan andra teer soltorkas. Oxideringen av teet stannas då inte av på grund av värmen utan av uttorkning. Döda-det-gröna-processen inom teframställning används vanligen inom produktion av grönt kinesiskt te, gult te eller kinesiskt oolong te, svart kinesiskt te när det torkats, och efter-jästa teer.

köp japanskt te

Med andra ord, gröna teer genomgår inte den torkningsprocess som de svarta teerna gör. Så fort som möjligt efter skörd utsätts de i stället för en upphettningsprocess. Upphettningen är det moment som gör grönt te grönt. Den dödar de enzymer som annars startar oxidering av tebladen och som gör dem till svart te eller oolongte. Förutom att upphettningen är en förutsättning för det gröna teet har den också stor betydelse för smaken och karaktären på teet. De två tekniker som förekommer skapar helt olika tetyper och det är framför allt det som skiljer de typiskt japanska teerna från de kinesiska.


KÖPA OVANLIGA GRÖNA TEER FRÅN KINA OCH JAPAN.