Vad är Pu-erh Té?

Vilka kriterier definierar kvaliteten på pu-erh téer? Hur väljer man rätt kvalitet? Varje år besöker vi regelbundet Yunnanprovinsen i Kina och stannar där i några veckor. I den här artikeln vill vi dela våra erfarenheter med dig. Historiskt sett producerades Pu-erh av minoriteter för deras egen konsumtion. Ibland exporterades det till Tibet, Mongoliet eller Sydostasien. Pu-erh var en viktig handelsvara där kinesiska köpmän anlitade lokala arbetare som transportörer och Pu-erh utfördes och handlades med hästar eller andra råvaror. Den väg som används för denna handel kallades ”Den antika térutten”. Det betraktas ibland som den andra Sidenvägen eftersom det var en mycket viktig kommersiell väg för dem.

köp grönt puerh

Pu-erh boomen förstörde témarknaden.

Att dricka Pu-erh blev en lyxig livsstil under det senaste decenniet, när tésamlare från Guangzhou, Hong Kong och Taiwan startade Pu-erh boomen. Under 2012-2014, när priset för Pu-erh skjöt i höjden till en ny topp, blev en överväldigande mängd dålig té producerat och översvämmade marknaden. År 2015, hade Pu-erh boomen plötsligt svalnat lika snabbt som det började och nu är det över i Kina. Nu är den idealiska tiden, eftersom priset är lägre och dåligt té har försvunnit från marknaden.

puerh te i Yunnan

Två olika Pu-erh téer:

Pu-erh består av två helt olika kategorier. En heter "Rå eller grön Pu-erh” och en annan är "mogen eller svart Pu-erh”. Vanligtvis uppskattar en nybörjare bland téer mogen Pu-erh mer medan experter och samlare uppskattar rå Pu-erh mer. Men från processens synpunkt, är rå Pu-erh och mogen Pu-erh två helt olika typer av te.


- Grönt Pu-erh te.Rå (Grönt) Pu-erh te har en mycket lång historia och det var det té som handlades på den antika rutten. Rå Pu-erh är också det té som många tésamlare entusiastiskt söker efter.

grönt puerh
grönt puerh

Nyligen producerat rå Pu-erh. Denna form av blad kallas Mao-cha. Pu-erh rått te är semi-fermenterat te. Tebladen är gulgröna.


Svart Pu-erh te.

Mogen (Svart) Pu-erh te har en mycket kortare historia än rå Pu-erh. Mogen Pu-erh utvecklades i 1973-1974 vid Kunming Tefabrik med hänvisning till processen av gamla mörka téer, såsom Fuzhuan Cha, som produceras av mögeljäsning. Medan té undergår jäsning, producerar det en viss organisk syra som gör att pH-värdet i téet reduceras vilket resulterar i en fullständig jäsning inom en mycket kortare tid. Därför blir färgen på tebladen mörkbrunt, och bildar en fyllig smak med tjock kropp. Den goda kvalitativa mogna Pu-erh ger en smak som torkade kinesiska druvor. I utomeuropeiska marknaden, är mogen Pu-erh i allmänhet mer populär.

köp svart shu puerh te
köp svart shu puerh te

Förstå processen för framställning av rå (grönt) Pu-erh te.

- Standard för teplockning.

I grund och botten, är processen för framställning av rå Pu-erh liknande den i grönt te. Men de är inte identiska. För det första är det plockningsstandarden annorlunda. För Pu-erh, plockas normalt en knopp och 3-4 blad precis som med Oolong te. Å andra sidan, är grönt te vanligen tillverkade av en knopp och 1-2 blad, men ibland är den gjord av enstaka knoppar. Faktum är att för ytterligare mognad av pu-erh, spelar det 3: e bladet en viktig roll för att bidra till blomster och fruktig smak. Jämfört med den 1: a knoppen eller 2:a bladet, har det 3: e bladet varit mycket längre på trädet; därav är 3: e och 4: e bladet är mycket rikt på polyfenoler och mineraler. För att få en stark smak och eftersmak, är det 3: e bladet väsentligt.

- Stekprocessen deaktiverar inte enzymerna till 100% i tebladen.

De plockade tebladen är stekt i en kastrull för att deaktivera enzymer. Under processen för att göra Pu-erh, deaktiverar inte stekprocessen enzymerna helt, men vissa enzymer lever fortfarande. Till skillnad från framställning av japanskt grönt te, där enzymerna helt deaktiveras på grund av den intensiva ångningen. Kinesiskt grönt te bör vara liknande Pu-erh, eftersom det också är stekt. Men kinesiskt grönt te torkas därefter med varmluft som så småningom kommer att inaktivera återstående enzymer.

köp grönt puerh te tebutik

När det gäller Pu-erh är tebladen inte torkad med hjälp av den varma luften, utan det är torkat under solen. Soltorkningsprocessen hjälper jäsningen. Solskenstorkning ökar inte omedelbart temperaturen hos tebladen vilket gör att de återstående enzymerna är aktiv. Under soltorkningsprocessen, är tebladen spontant jästa och producerar en typisk smak av rå Pu-erh.


- Lagring av grönt Pu-erh te.

För nygjord rå (grönt) Pu-erh te, är tebladen fortfarande gröna. Därför, om Pu-erh hålles under en längre tidsperiod, kommer tebladen blir gula. Bladet av välskött rå Pu-erh blir egentligen inte brun i färgen. Om lagringsmiljön är välskött under lagringsperioden, kommer tébladen förbli gula. Den nyligen producerade råa Pu-erh smakar likt grönt té. Med måttlig oxidation under lagring, blir dess egenskaper likt vitt té Med ytterligare oxidation, blir karaktären mer som Oolongté, och slutligen liknar det svart té. Att kunna känna skillnaden i olika smaker som finns i produkten av olika lagringsår är den största tillfredsställelsen i Pu-erh. Från samma identiska parti Pu-erh, skiljer smaken sig också beroende på lagringsmetoden.


gott puerh te tebutik

Förstå processen för framställning av mogen (svart) Pu-erh te.- Rå (Grönt) Pu-erh te är alltid materialet för att göra svart Pu-erh te.


Under produktionen av mogen (svart) Pu-erh te, är det första steget att bearbeta de färska tebladen i rå Pu-erh som inte omedelbart omvandlats till mogen Pu-erh men kommer att genomgå en process som kallas efterfermentering .

svart puerh te tillverkning

- Två steg av fermentering.


För det första är den råa Pu-erh staplad på marken och vatten är stänkt över téet för att initiera den mikrobiologiska fermenteringen . De fuktiga tebladen täcks sedan med lakan för att bibehålla fuktigheten. I detta skede, kommer bakterier såsom aktinomycet att påbörja jäsningsprocessen vilket resulterar i en ökning i temperatur som skulle kunna nå upp till 70 till 80 grader Celsius (toppen av jäsningen) inom högen av teblad. En gång i veckan, kommer lakanet att öppnas för att blanda och jämna ut fukten inom tebladen. Flera veckor senare, när de flesta av ämnena omvandlats stoppas jäsningsprocessen. Naturligtvis minskar temperaturen också.

svart puerh te tillverkning
svart puerh te tillverkning

Tebladen sprids sedan ut över golvet med en tjocklek på ca 200 mm. Under denna process, dominerar jäst och mögel jäsningen vilket gör att tebladen gradvis förlorar sin fukt, samtidigt som mycel av mögel dyker upp på bladen. Denna process har två mål som är torkning av teblad samt jäst och mögeljäsning. Men om tebladen är staplade för tjockt eller torkas med användning av varm luft, kommer tesmaken minska.
Under den sekundära fermenteringen, på grund av koagulering orsakad av mycelet av mögel, bildas klumpiga téblad. Storleken på cha-tou är ungefär 10-40mm medan formen är inkonsekvent. Detta kallas "cha-tou" på kinesiska som bokstavligen betyder ”téhuvudet". När cha-tou bildas, kommer fukten bli instängd och bladen genomgår en viss jäsning eller mognad som kommer att ge en torkad fruktig smak som inspirerar tillverkarna att vårda det mycket. Därför är det en av de dyraste och begränsade téerna bland mogna Pu-erh téer.

svart puerh te cha-tou
köp supreme svart puerh te


- Kinesiskt te med jordig smak är inte av bra kvalité!


Vissa kunder har en skeptisk syn på Pu-erh. Normalt ogillar de Pu-erh främst på grund av dess mögliga smak som orsakas av den dåliga kvaliteten på téet. Den jordiga smaken i Pu-erh ger inte bara en obehaglig känsla, men orsakar också hälsorisker. Detta fel som uppstår i Pu-erh är främst på grund av felaktig jäsning som genomfördes under fel förhållanden, och därför har fel typ av mögel eller bakterier odlats. Vissa mogna Pu-erh har en smak av torkad bläckfisk eller illaluktande fötter. Denna lukt är på grund av kontaminering av bakterier som orsakas av felaktig jäsningsprocess eller torkningsprocess.

Logiskt sett är alla lukter vi inte tycker om dåliga för kroppen. Av hälsoskäl, är det inte tillrådligt att dricka smaken av torkad frukt. Mångfalden av smaker beror huvudsakligen på jäsningstekniken, och ibland, bidrar den specifika typen av sorten också till vissa smaker.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 2.
— VARFÖR VÄGER PU-ERH TE-KAKA 357 GRAM?
— VAD OLIKA SÄSONGER BETYDER FÖR PU-ERH TE?