Fem viktiga principer för att definiera kvalitets pu-erh te.

Dessa principer används inte bara för pu-erh, utan även för alla typer av te. I grund och botten använder vi följande 5 kriterier för att undersöka kvaliteten på te.

— Intensiteten i eftersmak 
— Fullhet av teet
— Smakprofilen
— Defekter från processen
— Friskhet

beställ te på nätet

1. Intensiteten i eftersmaken 

Det är ganska svårt att helt förstå innebörden av eftersmak. I allmänhet innebär det att smaken som känns i vår hals dröjer; det ger djup till smaken. Med andra ord, för att kanske med närmaste term beskriva denna känsla är "eftersmak ", ”smakdjup”, "mjukhet", ”jämnhet”, "tjockhet”, "kvardröjande smak", "långvarig smak" eller "lång eftersmak”. Medan på kinesiska, kallas det Hou-yun eller ibland Cha qi. Intensiteten av eftersmaken induceras av de mineraler som finns i teet.

2. Kropp eller fullhet av fint pu-er te

Kroppen blandas ofta ihop med "eftersmaken” eller ibland med den fysiska strukturen. Till exempel ser mogen pu-erh tjockare ut än rå pu-erh, apelsinjuice ser tjockare ut än äppeljuice eller rött vin ser tjockare än vitt vin. Det är emellertid ingenting annat än den fysiska konsistensen. Kroppen är en annan sak. Termer för att beskriva innebörden av kroppen skulle vara fyllighet, vikt, bredd av smak, rundhet, total munkänsla, och koncentrationen av smak som sprids i munnen. När te har starkare kropp, kan vi njuta av mer intensiv smak och rikare munkänsla. Smaken kommer ut mycket mer med kroppen. Våra experimentella resultat visade att närvaron av basiska mineraler såsom kalcium eller kalium bidrar till teets kropp.

3. Smakprofil

För oss definierar smak karakteristiken av te och vi kan inte jämföra vad som är bäst. För att beskriva, är smaken som färgen på ett fotografi där olika märken av kameran eller objektivet ger olika resultat i färg. På något sätt definierar inte färgen kvaliteten på linsen eller kameran. Vi uppskattar vanligtvis djupet och "bokeh" effekt som skapar en tredimensionell visuell effekt till fotografiet. På liknande sätt påverkar smak och kropp djupet i smaken och en känsla av att det kontinuerligt dröjer i vår hals.

Under vår te screening och väljande, är vårt huvudfokus intensitet efter smak och kropp. Efter att vi hittat all te med god eftersmak och kropp, kommer vi gå vidare till nästa omgång av selektionen som är baserad på dess smak. Smaken bestämmer inte kvaliteten på te, men dess karaktär. När du väljer pu-erh väljer du te genom en urvalsprocess. Pu-erh som indikerar felaktig jäsning, särskilt de med obehaglig smak som möglig, jordig eller smak av torkad bläckfisk kommer inte att övervägas, utan elimineras omedelbart.

beställ te på nätet

4. Defekter vid processen

Denna process inriktar sig till brister i teet, såsom plockning, hantering, bearbetning, komprimering och torkning. Det är en gradering med minuspoäng . Till exempel, uppmärksammar vi följande fel:


— Rökig smak
— Tebladen har skadats under hantering
— Överhettade och brända teblad
— Överdriven jäsning
— Otillräcklig torkning efter komprimeringen


Alla vill köpa perfekt bearbetat te. Under normala omständigheter, kommer priset på det perfekta teet inte att vara lågt. Om försäljningspriset reduceras drastiskt på grund av små fel, bryts sig vissa av oss inte ibland. När man överväger beslut om huruvida eller man ska köpa ett te, brukar jag vanligtvis överväga mellan defekterna och försäljningspriset.

Vi dricker inte bara pu-erh när det är färskt, men även efter åldring. För vissa typ av fel såsom överhettning, kommer den obehagliga smaken vara extremt osynlig när teet är mognat. Vi brukar köpa det om priset är rätt och teet har en stark kropp och eftersmak . Dessa teer är bra för åldrande.

beställ te på nätet
beställ te på nätet

5. Friskhet av kinesiskt te

Detta kallas tillståndet som teet har under lagring, logistik och hanteringsprocessen . Oavsett, om teet är gjort av bra material och är väl bearbetat, men det inte tas omhand ändamålsenligt, kommer det att oxideras och kommer att producera en unken smak. Vissa tror att pu-erh inte får oxideras men det är inte sant. Ett väl mognat pu-erh ger en mycket söt fruktig smak som liknar sockerrör, honungsdoppad frukt eller smak av torkad frukt, men ger oxiderade pu-erh en jordig eller unken smak, även om många människor inte kan identifiera oxiderad smak av pu-erh.

beställ te på nätet


Hur kan vi bestämma kvaliteten på gott pu-erh te från Yunnan?

Först av allt, att förstå den väsentliga faktor som skapar stark eftersmak och intensiv kropp är nyckeln. Eftersmaken och kroppen påverkas av de mineraler som finns i teet, såsom järnjoner som ger ett te med bra eftersmak, medan kroppen påverkas av de alkaliska mineralerna, såsom kalcium och kalium. Frågan är hur man hittar ett te som är rikt på ideal sammansättning av mineraler och organisk substans. För att leta efter den perfekta kvaliteten, bör vi först veta logiken. I Yunnan, finns det tusentals pu-erh teer som gör det omöjligt att smaka alla teer en efter en. Så vi brukar göra en förteckning över kriterier och välja te därefter.

beställ te på nätet

1Altitud

En högre höjd är inte bara bra för pu-erh, men också för alla typer av te eller till och med grönsaker och frukter. Med fördelen av hög förhöjd mark, kan teträd ta emot starkare solsken under dagen och svalare temperatur under natten. Under sådana extrema väderförhållanden, kan tebladen producera flera ämnen och bevara dem på grund av mindre förbrukning under natten. I slutändan ger teet en mycket rik smak och stark eftersmak .

beställ te på nätet

2. Markförhållanden

Mineralsammansättningen i jorden påverkar eftersmaken och kroppen av teet. Vi identifierar vilken typ av mark det är när vi besöker produktionsområdet för bedömning av kvaliteten. Dessutom finns det en annan viktig förutsättning som bidrar till en bra jord. På bergen, finns det gott om fallna löv från inhemska träd som samlas på marken. Dessa torra löv bär också mycket mineraler som när tiden går, kommer att sönderdelas av mikroorganismerna som är närvarande. När regnet faller, kommer resterna av de sönderdelade bladen blötläggas av regnvatten och så småningom kommer de att smälta in i marken. Teträd kommer då att absorbera extra mineraler i en snabbare takt. På grund av denna anledning, producerar bergsteer alltid bättre eftersmak jämfört med trädgårdste, såvida inte trädgårdsteerna är planterade vid extremt hög höjd.

beställ te på nätet

3. Plockningsfrekvensen

Te som plockas tidigt under säsongen ger alltid bättre kvalitet, medan de 2: a eller 3:e plockade teerna inte är lika bra som de 1:a plockade teerna. Det finns en annan metod som påverkar kvaliteten på teet. Om ett teträd har plockats alltför många gånger under ett år, kommer det inte att producera teblad av god kvalitet i det kommande året på grund av det bristande mineralinnehållet. Men om tebladen plockas endast en gång under våren, kommer det att finnas tillräckligt med tid för de nya tebladen att samla mineraler under hela året. Som ett resultat kommer teet som framställs i följande år ha en mycket stark eftersmak. Om teplockningen fortsätter under början av våren, slutet av våren, sommaren, tidig höst och sen höst, måste teträdet arbeta hårdare för att producera en ny sats av blad. Så småningom är teträdet överbelastat och har färre mineraler kvar inuti.

Detta problem blir särskilt märkbart när teet blir populärt på marknaden. Vid år 2006-2007, hade pu-erh nått sin topp på grund av den höga efterfrågan på marknaden som ökat dramatiskt vilket gjorde att bönder började sälja pu-erh omedelbart efter produktion. I genomsnitt plockades teet två gånger om året, men under dessa toppåren plockades det under hela året. Därför har te som skördades under år 2008 mindre eftersmak.

beställ te på nätet

4. Åldern på teträdet

I Yunnan, anses åldern på ett träd vara en mycket viktig faktor för att få te med god eftersmak. Roten växer djupare när trädet blir äldre. Med en längre rot, ökar ytarean och därmed är möjligheten för trädet att absorbera mineraler från jorden större. Logiskt sett behöver inte större träd växa snabbt, eftersom de är tillräckligt höga för att få tillräcklig solsken. Därför växer gamla teträd mycket långsamt och genomgår mindre fotosyntes som istället producerar en mycket rik funktionell substans som kallas polyfenol. I Yunnan, delas teträd in i 4 olika kategorier, de är följande.

— Trädgårdsträd
— Mindre än 100-200 år gammal tebuske
— Gamla teträd
— Vilda teträd
beställ te på nätet