Vad alla borde veta om pu-erh te. Del 3. 

I Yunnan provinsen, anses åldern på ett träd vara en mycket viktig faktor för att få te med god eftersmak. Roten växer djupare när trädet blir äldre. Med en längre rot, ökar ytarean och därmed är möjligheten för trädet att absorbera mineraler från jorden större. Logiskt sett behöver inte större träd växa snabbt, eftersom de är tillräckligt höga för att få tillräcklig solsken. Därför växer gamla teträd mycket långsamt och genomgår mindre fotosyntes som istället producerar en mycket rik funktionell substans som kallas polyfenol. I Yunnan, delas teträd in i 4 olika kategorier, de är följande.

— Trädgårdsträd
— Mindre än 100-200 år gammal tebuske
— Gamla teträd
— Vilda teträd

Åldern på teträdet:


— Trädgårdste

beställ puerh te på nätet

Bokstavligen är det te gjort i en teträdgård. I Yunnan är trädgårdsteets historia kort. I allmänhet är de flesta mogna pu-erh tillverkad från trädgårdsteer. Trädgårdsteer har i allmänhet en mindre eftersmak, om inte trädgården är beläget på ett mycket högt berg, såsom höjd på 2000m.


— Mindre än 100-200 år gammal tebuske som odlats på berg


beställ puerh te på nätet

Teträden växer på berg och trädets ålder är cirka 100-200 år gammal. Teträd planteras på sluttningen av berget mellan vilda odlade inhemska träd. I allmänhet är dess eftersmak mycket starkare än trädgårdste. Denna typ av te är överlägsen trädgårdsteer, inte bara på grund av trädets ålder, men också tack vare de mineraler som tillhandahålls av de nedfallna löven från inhemska träd och gräs från inhemska växter som växer runt den omgivande miljön.


— Gammalt teträd


beställ puerh te på nätet
beställ puerh te på nätet

Med detta menas te som har åldrats ett par hundra år eller mer och om växer på sluttningen av berget. Teerna i denna kategori anses vara den bästa råvaran i Yunnan och man tror att de ger en stark eftersmak. Men tyvärr tenderar priset på dessa tesorter att vara mycket högt. På grund av den begränsade tillgången på bladet från det gamla trädet, är det en mycket begränsad tillgänglighet. I vilket fall som helst garanterar inte gamla teträd den bästa kvaliteten. (Köp puerh av gammalt teträd)


— Vilda teträd


beställ puerh te på nätet
beställ puerh te på nätet

Det är äkta vilda träd som finns i Yunnan. De vilda teerna består av olika typer när det gäller bladstorlek, form, smak och arom. Dessa sorter är gjorda av naturliga hybrider. Generellt ger vilda teer en mycket stark eftersmak och ibland även i viss mån en bitterhet. Vilda teer kallas de infödda teträden som odlas djupt inne i skogen. Jag antar att du har sett teer som är märkta som "vilda teer”. Men många av de så kallade "vilda teerna” tenderar att vara från något annat än ett gammalt träd. Människor kallar ofta det "vilda" eftersom teet planterades i bergen. I Yunnan, verkar denna terminologi ofta tillämpas i temarknaden i syfte att helt enkelt locka kunder.Jordbrukssed. Fint kinesiskt te.

Det är viktigt att teer växer så naturligt som vilda växter som möjligt trots att jag nämner några faktorer som kommer att påverka kvaliteten på pu-erh. Även i Yunnan-provinsen, har majoriteten av teet vuxit med gödningsmedel och vissa herbicider. I byn, visade en bonde mig ofta det organiska gödningsmedel och gjorde mig förstådd i hur naturlig deras teväxandemetod var. Det krävs dock inget gödningsmedel för de vilda växter i skogen oavsett om det är organisk eller oorganisk. På ett sätt, är det mycket onaturligt med att använda organiska gödselmedel i teerna. Saken är att teet kommer att växa snabbare och bli onaturligt större och grönare om någon typ av kvävebaserat gödselmedel används. Även om vilda växter i skogen inte är försedda med något gödsel, har de tillräckligt intag av kväve. Hemligheten är jorden. I marken, finns det ett antal av bakterier och andra organismer som bildar en stor ekologi.Kvalitetsår.

Precis som vin, varierar kvaliteten på te mycket beroende på produktionsåret. För grönt te och grönt oolong te, måste man konsumera det inom ett år eftersom vi inte kan bevara teet. Men för pu-erh, kan vi lagra det så länge vi vill. Därför är det meningsfullt att veta vilket år som är "kvalitet år" så att du kan köpa och fylla upp med lite mer te som produceras ett bra år.

Som tidigare nämnts, så ju långsammare växandehastighet, desto bättre kvalitet. Med andra ord, om ett teträd växer långsammare, kommer dess teblad ha en bättre chans att samla mineraler och organiska ämnen som absorberas för att växa. Teträd växer på natten, medan smak produceras under dagen och kan fortsätta producera smak och arom så länge som tillräckligt solsken ges under dagen oavsett om det växer eller inte. Växande är krävande. Kvaliteten på te blir bättre om trädet växer i en långsammare takt. Samma teori gäller för frukterna där smaken kommer att vara mycket tunn och mindre söt när de är plockade under en regnig dag. Det beror inte på att sötman spolas bort, men genom krävandet av fruktens sötma av trädet eftersom trädet växer snabbare under regniga dagar.

Generellt är torra och soliga väder idealiska för att producera teer med bra kvalitet eftersom teträd absorberar en hel del sol för att bedriva fotosyntes. Under torra väder, tenderar temperaturen på natten att vara mycket låg på grund av det utstrålade kylningsfenomenet. Dessutom ger detta väder också mindre regn vilket resulterar i en långsammare tillväxt för teträdet Samma sak gäller för te, där det finns mer regn under våren, kommer kvaliteten på teet inte vara bra eftersom tillväxten är snabbare när tillräckligt med vatten tillhandahålls. Som ett resultat, blir smaken av teet tunnare och har mindre eftersmak.

Yunnan är en av provinserna i Kina men dess område är större än Japan. Vädret i Yunnan är inte konstant och varierar i olika områden. Den södra delen av Yunnan påverkas mycket av vädret i Sydostasien, medan sydvästra och västra Yunnan påverkas av kontinentalt väder. Därför kan vi inte dra slutsatsen vilket år som är bäst för alla teer från Yunnan. Kvalitetsåren för varje tillverkningsindustri är olika. Därefter lyfter en liten del av teerna upp den övergripande kvaliteten på teet vilket även ökar priset. (Köp autentiskt grönt pu-erh te från Yunnan


Vintage pu-erh
.

Att lagra grön pu-erh är ett sätt att njuta av det eftersom jäsning kommer sakta att äga rum under lagringen. Inledningsvis är färgen på de gröna pu-erh bladen gulgröna. De kommer sedan gradvis ändras från gul till bärnstensfärgad . Förutom förändringarna i färg, förändras smaken också en hel del. I själva verket är mognaden av grönt pu-erh ganska lik den hos höstackar som också genererar söt doft efter att ha mognat under några år. Tekniskt sett förändras kvaliteten på teet aldrig ens om hålls i 10 eller till och med 30 år. I själva verket förblir intensiteten, eftersmaken och kroppen exakt densamma som ett nyligen producerat te. Detta beror på att intensiteten hos eftersmaken har att göra med mineraler. (Beställ vintage svart pu-erh te)

beställ puerh te på nätet


Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 1.
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 2.
— VAD OLIKA SÄSONGER BETYDER FÖR PU-ERH TE?

BESTÄLL FINT KINESISKT TE