Olika former av kinesiskt pu-erh te.

Den vanligaste stilen på pu-erh är rund och platt och ser ut som en bit pizza. Men den ursprungliga formen av pu-erh är en lösbladsform, kallad "mao cha" och formen är precis som grönt te. Om vi ska välja te från tillverkningsområden i Yunnan, är teet för provsmakning mestadels i lösbladsform. Det är vi köpmän som köper lösblad och komprimerar den till den form vi önskar. Baserat på den ursprungliga lösbladsformen, är det lättare för köpare att bedöma kvaliteten. Lösa teblad ångas därefter och komprimeras till avsedda former och storlekar av logistiska bekvämligheter. Den komprimerade formen är mindre skrymmande och det är mycket lättare att flytta i långväga resor. Dessutom, har den komprimerade formen av te mer fördel i mognad på grund av att den utsätts för mindre exponering från atmosfären.

puerh te på nätet

Formen på te har ingenting att göra med kvaliteten.

Teet komprimeras i olika former i enlighet med kravet från klienterna. Nu för tiden formas te till en mycket liten boll som kallas mini tuo cha och den är populär bland tedrickare. Den är liten i storlek som en kastanj och väger oftast ca 5-7g i genomsnitt. Dock tror vissa människor kanske att mini tuo cha är av lägre kvalitet eller lägre produktionsstandard på grund av vissa fabriker som producerar mini tuo cha från trasiga teblad. I varje fall har formen av te ingenting att göra med kvaliteten, inklusive mini tuo cha. Vanligtvis köper vi lösa teer och instruerar tillverkarna att tillverka formen vi vill ha. I själva verket, kommer mini tuo cha form bra till hands eftersom det är trevligt för bryggning och lätt att bära med sig i sina fickor; det är också en lämplig storlek för bryggning och att dricka på sin arbetsplats.

köp grönt sheng puerh te

Pu-erh te med många vita duniga knoppar: detta te blandas för utseendets skull.

På marknaden, innehåller vissa pu-erh kakor mycket silver, särskilt på ytan. De flesta människor tror i allmänhet att fler vita duniga knoppar visar att teet är av högre kvalitet. Så småningom blev många pu-erh kakor avsiktligt tillsatta med vitt te för ”kosmetiska” syften. En av fabrikerna jag besökte i Wu Liang Shan området är specialiserad på att producera silvernålar för ett blandarsyfte. Silvernålar är teknoppar som är täckta med vita silverdun. Vanligtvis blandas dessa silvernålar med pu-erh blad, och sedan komprimeras de till kakor. Vi bör inte bedöma kvaliteten på pu-erh baserat på dess utseende, utan de bör baseras på dess smak och arom.

puerh te på nätet

Vissa pu-erh tesorter är rökiga.

Vissa råa pu-erh teer ger en lite rökig doft. Dock är det bättre om pu-erh inte har en rökig smak alls. Men ibland accepterar vi om den rökiga smaken är marginell och det är bra om den har en mycket stark eftersmak och kropp. Naturligtvis kommer vi inte att välja ett te som producerar alltför stark rökig smak.


Många menar att den rökiga smaken betyder ”maskintorkning”, medan den äkta pu-erh som går genom soltorkning inte har någon rökig smak alls. Tvärtom, det är inte sant. Vi utgår från att människor som aldrig har besökt tillverkningsstället i Yunnan skapade förklaringen ovan baserat på fantasi.


I Yunnan, använder ingen torkmaskin för pu-erh. Om en torkmaskin används, kommer de enzymer som överlevde den tidigare stekningsprocessen helt försvinna. Så småningom kommer det inte att sluta som pu-erh, utan grönt te. På grund av denna anledning genomförs soltorkningen oavsett hur stor omfattningen av en fabrik är. För produktion av pu-erh, genomför både bönder och fabriker soltorkning. I stora fabriker, äger de stora gårdar som avsatts för soltorkning och alla processer genomförs under god förvaltning och tillsyn.


Samtidigt behandlas teer som gjorts av enskilda jordbrukare på hushållens basis. Jordbrukare som äger liten anläggning kommer först genomföra en stekning, och senare genomföra soltorkning rakt framför sina hus. Eftersom de använder ved för matlagning och stekning av teblad, absorberar dessa teer ibland rök och det är så det blir den rökiga smaken. Därför måste vi balansera mellan kvaliteten och intensiteten i den rökiga smaken. Om omfattningen av rökig smak är marginell, brukar det försvinna inom 1-3 år.

puerh te på nätet

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 1.
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 2.
— VAD ALLA BORDE VETA OM PU-ERH TÉ. DEL 3.

BESTÄLL FINT KINESISKT TE