köpa oolong på nätet

Ali Mountain (Alishan Gao Shan) Te är en oolong te odlas högt uppe i bergen i centrala Taiwan. De höga höjder resultera i mycket härdigare blad med en högre koncentration av aromproducerande komponenter. Alishan te har en ljus orkidé arom och en något söt, men ändå komplex smak med inslag av frukt och blommor och en lätt krämighet.

Hur brygger man Alishan oolong te eller att brygga oolont te på rätt sätt.

Den idealiska bryggtemperatur är 90-95ºC, vilket är strax under kokpunkten. Du kan bara koka vattnet med hjälp av en enkel vattenkokare och låt den svalna i 45 sekunder. Om du planerar att försöka en hel del sorter av oolong te e kan det vara värt att investera i en vattenkokare med en inställning variabel temperatur.  Hur mycket te? 2-3 teskedar (5–7 gram) per 250 ml är en bra utgångspunkt. Bryggtid: 1–2 minuter för detta oolongte. Du kan också använda mer te och kortare tid. Du kan använda samma bladsats upp till 5 bryggningar, beror helt på bryggtiden och dinn smak.

Det bästa sättet att brygga Alishan Gao Shan oolong är i en porslinskärl, som en gaiwan eller i en traditionell Yixing tekanna — en tekanna gjord av en lera.

köpa oolong på nätet

Här får du våra bästa tips om hur man brygger en riktigt gott alishan oolong:

1. Fylla både tekannan och koppen ungefär hälften med varmt vatten för att förvärma dem. Luta dem lite så att vattnet kryper upp på sidan och sedan rotera dem så att bytet blir blöt hela vägen runt. Häll sedan ut vattnet.
2. Sätt 2-3 teskedar av oolong i tekannan. 
3. Fyll tekannan (gaiwan) med 90-95ºC vatten.
4. Placera locket på tekannan (gaiwan) och låta teet dra i 1-2 minuter.
5. Häll te i tekoppar och njuta av ditt te!
6. Du kan använda samma bladsats upp till 5 bryggningar, beror på bryggtiden. Öka blötläggningstiden på 30 sekunder eller så för varje bryggning. Hur många bryggningar du gör beror helt på din smak.

ALISHAN OOLONG TE — KÖPA KINESISKT TE I TEBUTIK PÅ NÄTET