Allt om Genmaicha Uji och Genmaicha Matcha grönt te från Japan.

Genmaicha är ett japanskt grönt te som innehåller rostat brunt ris. I historiska tider så användes brunt ris av de lägre samhällsklasserna som utfyllnad för att deras te skulle räcka längre. Med tiden kom smaken av Genmaicha att bli allt mer populär och accepterad av samhället i stort. Vanligen används bancha- eller senchablad i Genmaicha men ibland används även sencha, gyokuro eller andra sorters japanskt te. Genmaicha har fått smeknamnet popcorn-te eftersom det rostade riset ibland liknar just popcorn.
köp japanska gröna teet
Genmaicha Matcha — fint japanskt grönt te med matcha
köp genmaicha grönt te
Genmaicha Uji — fint japanskt grönt te med ris.

Historien bakom detta vegetativa te inleds tusentals år sedan när en tjänare hällde upp grönt te åt sin mästare. I fickorna hade tjänaren brunt ris som han fumlandes råkade tappa i mästarens tekopp. Mästaren, som var en krigare, blev så arg att han högg huvudet av tjänaren. Trots detta drack han sedan av teet och märkte att brunt ris och grönt te var en ljuvlig blandning. För att hedra tjänaren vars namn var Genmai så döpte mästaren blandningen till Genmaicha.

Genmaicha grönt te är nu en av japanernas favoritteer av många anledningar. Teet har samma fördelar som grönt te. Så som antioxidanter för cellulär hälsa. Det främjar matsmältningen och har en lugnande effekt på hjärnan. Trots att det har en smak av gryn och nötter vilket egentligen inte är något negativt. Utöver detta så har innehåller Genmaicha en mindre mängd koffein än grönt te. Därför är det perfekt för de som vill dra nytta av fördelarna med grönt te utan extra koffein.

För att göra en perfekt kopp Genmaicha är det viktigt att låta det sjuda precis rätt tid. Enligt mina erfarenheter så har varje sort av Genmaicha en egen rekommenderad sjudningstid. För alla sorters anges däremot en tid som är mellan tre och fem minuter. Denna sortens te är mer känsligt för hetta. Vanligtvis förespråkas att tillsätta vattnet innan det har hunnit börja koka. Som med allt äkta te måste man se till så att det inte drar för länge för att smaken inte ska bli bitter.

Är man inte van så kan doften av detta te upplevas annorlunda. Vad jag associerade den med var hö eller ett öppet fält. Ska jag vara helt ärlig så funderade jag faktiskt på om det var djurfoder som hamnat fel. Men efter att jag hade smakat på det så var det ingen tvekan om att det var värt besväret. Genmaicha har en jordnära smak som är olik allt annat. Smaken av poppat ris tillför en lugnande värme över hela paletten och får dig att känna samhörighet med teet och den aktuella stunden. Varje te kommer med ett minne, en unik smak och en unik upplevelse.

köp japanska gröna teet

Teservis.
Den sortens teservis som används för Genmaicha Uji eller Genmaicha Matcha teer är samma som används för Sencha grönt te. Förslagsvis bör en glaserad tekanna då olika sorters te annars kan ta smak av varandra. Ett annat alternativ är att använda en egen tekanna för varje tesort.


Att brygga Genmaicha.
Kravet på temperatur kommer att variera beroende på vilka blad som används. Genmaicha som är gjort på bancha kräver en högre temperatur kring 85-90C. När det är gjort på sencha grönt te så är temperaturer kring 80-85C mer passande. Förvärm snabbt din tekanna med nykokt vatten. Lägg i 2 gram blad för var 50:e ml vatten eller 10 gram blad för 250 ml vatten. Låt den första bryggningen sjuda i ungefär 1 minut och 30 sekunder. Om du använder Genmaicha Matcha grönt te från vår tebutik på nätet som har bepudrats med matcha så kommer vätskan att uppvisa en grön färg. Utan japanskt matcha te så kommer vätskan att vara gul eller gul-grön.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
— JAPANSKT TE — OLIKA TESORTER
— DEN JAPANSKA TE CEREMONIN

KÖP ÄKTA JAPANSKT TE PÅ NÄTET