Vad är tevissnande? Tillverkning av kinesiskt te.

I det ögonblick där ett teblad plockas från tebusken börjar det vissna på naturlig väg, en process som vi kallar för vissnande. Men när tebladen når produktionsanläggningen, styrs denna process av tillverkaren. Syftet med kontrollerad vissnande är att förbereda bladen för vidare bearbetning genom att minska deras fuktinnehåll och genom att tillåta utveckling av arom- och smaksammansättningar i bladen. Luften kan hettas upp för att påskynda processen om det är nödvändigt. Det läggs också ner stor omsorg på densiteten av de vissnande löven för att se till att de vissnar jämt. Vissnandeprocessen (kinesiskt te tillverkning) anses vara klar när tebladen har nått önskad andel vattenförlust. Detta bestäms av tebladens vikt efter vissnande och av slappheten och förändringen av arom i bladen.

STEG 1. Teblad plockas från tebusken.

köpa grönt te tebutik

STEG 2. Teet börjar vissna på produktionsanläggningen.

köpa grönt te tebutik

STEG 3. Äntligen! Efter te-oxidation och ångning/torkning (läs mer om det här) kan man få köpa ett bra kinesiskt te.

köpa grönt te tebutik

Fukthalten i bladen minskas under tiden de vissnar med omkring en tredjedel till hälften, vilket gör bladen slappa och smidiga. Detta förebarder bladen för ytterligare bearbetning vilket vanligen är formning och valsning. Kemiskt sett börjar klorofyllet brytas ner, koffeinnivåerna stiger långsamt, lättflyktiga smak- och aromföreningar utvecklas i bladen och gräsaromen försvinner, under vissnandeprocessen. Eftersom bladen inte längre har någon fungerande energiförsörjning börjar de bryta ner sina lagrade kolhydrater för att använda som energi. Vätskeförlusten gör att gör också att cellväggarna börjar brytas ner, vilket initierar polyfenoloxidas- och peroxidasaktivitet - den reaktion som kallas för oxidation. Desto längre vissnandeprocessen pågår, desto mer lättflyktiga arom- och smakföreningar utvecklas i bladen. Detta beror på att många av de kemiska föreningarna i bladen under vissnandeperioden blir till lättflyktiga föreningar. Faktum är att många tebryggare använder sitt luktsinne för att kontrollera när vissnandeprocessen är klar.

KÖPA RENT GRÖNT TE - TEBUTIK PÅ NÄTET