Allt om Da Hong Pao oolong-te

Skörd: Våren 2016

Område: Wuyi-bergen i Kina.

Bryggparametrar: vatten 95C, två koppar som rymmer 150 ml och tekanna 300 ml, ca 10-12 gram te

köp oolong te

Vår Da Hong Pao är ett högkvalitativt oolong-te från Wuyi-bergen. Namnet betyder stor röd rock. Enligt traditionen beror detta på att modern till en kejsare under Mingdynastin botades från en sjukdom efter hon drack detta te. I gengäld klädde kejsaren buskarna som teet från med röda rockar. Löven är mörkbruna och ganska stora jämfört med äkta japanskt te.

Att brygga Da Hong Pao på rätt sätt. 
Da Hong Pao bryggs på ett sätt som är väldigt annorlunda jämfört med hur man brygger japanska gröna teer. Trots detta är det väldigt enkelt. Inledningsvis måste man skölja av löven. Placera löven i en tekanna och häll kokande vatten över dem. Låt dem ligga i vattnet under några sekunder och häll sedan av vattnet. Detta väcker löven och sköljer av eventuella rester efter rostningsprocessen.

Till skillnad från japanska gröna teer så bryggs Da Hong Pao-oolong kring koktemperatur - 95C. Infusionstiden är bara 30 sekunder för första bryggningen. Efter det, öka bryggtiden med 30 sekunder och håll temperaturen konstant. Det bör vara möjligt att få 5 till 6 infusioner från detta mest kända oolong te i Kina.

köp oolongte

Tankar kring Da Hong Pao.

I jämförelse med övriga kinesiska teer så har Da Hong Pao-te en stark smak. Den bärnstensfärgade drycken ger ifrån sig söta aromer med inslag av trä. Smaken är rökig men mild. Det finns en antydan av smak av honung.

Om du tar ett djupt andetag efter att du har tagit en klunk så kommer du, intressant nog, att märka en subtil, söt smak som dröjer sig kvar på tungan. Att dricka Da Hong Pao-te ger dig en varm känsla i kroppen och en stark vilja att brygga en till kopp. 

Trots att det är ett fint  te från Kina så är det helt klart värt att prova! Ett perfekt te för att dricka dagligen

köp oolong te tebutik

Du kan också vara intresserad av följande artiklar: