Nord Long Jing — grönt te från Nordkorea. Grönt te i lösvikt.

Härkomst: Nordkorea

Beredning: 9 gram blad av detta gröna te (1½ msk), 80 grader, 250ml tekanna, 1 minut första bryggningen, 1½ min andra bryggningen, 2 min tredje bryggningen, 3 min. fjärde bryggningen.

Först och främst, om det gröna téet från Nordkorea: det är faktiskt riktigt gott! Smaken påminde mig först mycket om kinesiskt grönt Longjing-te. Det är egentligen ingen överraskning om man ser till utseendet: små blad platt pressade, trots att lukten var annorlunda. Lukten av de torra bladen påminde om växtlighet, någonstans mellan spenat och torkat sjögräs med en antydan av den torkade lukten som sjögräs ofta här. Försmaken var smöt, smörig, rik och nötig.

köpa grönt te i lösvikt

Jag har sett beskrivningar av Longjing ekologiskt grönt te som påstår att den "riktiga" smaken ska vara rostat ris istället för nötter, en typbeskrivning som man ofta ser. För mig smakade det här téet först bara lite nötigt, men med en överhängande krämig känsla. Den andra bryggningen, som jag lät stå lite längre, hade förändrats. Smaken blev nu mer växtlig med en antydan av paprika. Den smöriga effekten hade minskat lite men det fanns fortfarande ett rejält inslag av sötma i bakgrunden. Vid den tredje bryggningen hade inslagen av paprika blivit mjukare och smaken närmat sig gröna bönor, med inslag av nyklippt gräs, och en lite mineralpräglad bakgrund. Sjögräset antydde att doften av torkade blad aldrig riktigt trädde fram.

Vid den tredje bryggningen (angående inslagen av gröna bönor) var sötheten något som verkligen trädde fram med en långvarig eftersmak. Koreanska gröna tésorter är egentligen inte min favorit, åtminstone inte i nuläget, men denna är riktigt trevlig med komplexitet och balans som fungerar. Jag gillar den här bättre än några av de andra gröna téerna från Indonesien eller Thailand. Smaken var mycket mer jordnära med en typisk strävhet. Mycket har antagligen att göra med en begränsad personlig preferens för gröna téer. Jag gillar att köpa Longjing; andra typer är jag inte så tokig i trots att jag dricker dem. En trevlig "friskare" smak i kontrast till mer oxiderade téer. Téet är ganska fylligt och sött, med en hög grad av komplexitet. Strävheten var mild, vilket är en av de saker jag gillar bäst med Longjing. Det har kanske lite mindre av de mjuka jordiga inslagen som Longjing-té har en tendens att ha, med mer nyanser av rostat ris eller åtminstone en rik bakgrund med spår av torkat hö.

ekologiskt te från Korea

Den fjärde bryggningen fick ett mer balanserat och blandat växtligt spektrum vilket mer motsvarande vad jag hade förväntat innan jag smakade téet. Fortfarande rent i sin natur, men en aningen tunnare. Efter några bryggningar var det fortfarande balanserat. Här kan det vara på sin plats att nämna att jag använt västerländsk bryggteknik vilket oftast innebär en högre mängd te i förhållande till vatten och kortare bryggtid. För mig är detta inte ovanligt, men inte idealt för en recension då andra kanske inte brygger på samma sätt. Man kan definitvt rekommendera att köpa äkta kinesiskt grönt te och detta te och jämför dem.


KÖPA GRÖNT TE I LÖSVIKT