Det är länge sedan vi skrev recensionen om grönt te. Rättelse: det är länge sedan vi drack mycket bra grönt te och skrev recension om detta. Detta är alltså Lushan Jiangxi, kinesiskt grönt te från provinsen Jiangxi som utmärker sig från mängden genom att vara torkades två gånger under bearbetningen.

kinesiskt grönt te


Vi har bryggt i omväxlande liten och stor kanna (1,5 dl vs 3,5 dl) och har fått bra te med båda kannorna, men kanske något bättre i den lilla kannan. Medelmåttigt sparsamt med blad (om det nu säger något…) och så 75 grader i 45 s till 1 min. Bladen är förresten väldigt vackra – gröna och stora, tvinnade ser det ut som.

köpa kinesiskt grönt te


Teets doft är mättad och mycket söt och fruktig. Smaken i den första bryggningen är är också söt och fruktig, påminner om vårt Lu An Gua Pian grönt te – alltså mer åt fruktigt grönt oolong-hållet – och har en bra balans av mjukt och strävt, gräddigt och oljigt med väldig mild smak.

köpa grönt te

Lite starkare bryggt framträder mera grönska, med kanske spenatsmak, men lagom sött. Eftersmaken är mycket mild och grön. I senare bryggningar framträder en mörkare, nästan besk grönska som är mäktig och sträv, helt utan sötma.

köpa grönt te

Vi har fått ut 3 bra sessioner varje gång av detta te som – tack vare dubbel torkning teet påminner mer om Lu An Gua Pian. Ett väldigt bra Lu An Gua Pian, vill säga, för det här är ett väldigt bra grönt te. Åtminstone enligt våra smaklökar.

En bryggningsmetod för Er referens:

Det är trevligt att brygga detta te med upphettat vatten vid 80 ° C.

1. Ta  ca 4g teblad för 150ml vatten
2. Placera tebladen i ett uppvärmt liten tekanna elle gaiwan av glas och häll sedan försiktigt 50 ml (1/3 kopp) vatten (80 ° C).
3. Vänta en minut tills bladen absorberar tillräckligt med vatten och sträcker sig.
4. Häll i ytterligare 100 ml vatten och njut av skönheten i bladen som rör sig i glas.
5. Vänta i 2 minuter och servera.
6. Ni kan fylla på varmt vatten när det bara finns 1/3 kopp vatten kvar i tekannan/gaiwan.

Om smaken är för stark, tillsätt varmt vatten. Bregga flera gånger (3 — 4) tills de blir smaklösa. 

Ni kan också vara intresserad av följande artiklar:

– VI PROVSMAKAR JIN JUN MEI SVART TE
– VI PROVSMAKAR DA HONG PAO OOLONG
– VI PROVSMAKAR BING DAO GRÖNT PU-ERH TE

KÖPA JIANGXI LUSHAN GRÖNT TE