Wu Liang grönt te — provsmakning / recension.

Vi tror att alla som gillar rent grönt te och i synnerhet kinesiskt grönt te kan tycka om det här teet, för det är verkligen inget ordinärt grönt te — det har en speciell smakegenskap, något slags underliggande sting, som är nästan upphetsande gott. För att vara i en så låg prisklass är komplexiteten riktigt imponerande. 

Vi har bryggt detta te i omväxlande liten och stor tekanna (1.5 dl vs 3.5 dl) och har fått underbart grönt te med båda kannorna, men kanske något bättre i den lilla kannan (85 grader, 2 min). Vi brukar ta varmt vatten från vår favorit silverteapot. Bladen är förresten väldigt vackra – gröna och stora, tvinnade ser det ut som. 

grönt te provsmakning

Teets doft är mustig, mättad och mycket söt och fruktig. Smaken i den första bryggningen är är också söt och fruktig, påminner om Mao Feng grönt te — alltså mer åt fruktigt grönt hållet och har en bra balans av mjukt och strävt, gräddigt och oljigt. 

grönt te provsmakning

Lite starkare bryggt framträder mera grönska, med sjögräs och hav, men lite sött. Eftersmaken är mycket grön och särskilt behaglig. I senare bryggningar framträder en mörkare, nästan besk grönska som är mäktig och sträv och lätt nötig eftersmak som inte lämnar munnen under en lång tid. Det finns en god, uddig beska och – som pricken över i – en lätt sötma. Munkänslan är oljig och tjockt.

Vi har fått ut 3 bra sessioner varje gång av detta grönt te som, tack vare ångningen påminner mer om väldig goda japanska tesorter. Ett väldigt bra japanska Sencha te, vill säga, för det här gott grönt te. Åtminstone enligt smaklökarna.

sss02.png


Du kan också vara intresserad av följande artiklar:

— VI PROVSMAKAR SUPREME SENCHA KARIGANE TE
— VI PROVSMAKAR KU MING GRÖNT TE

KÖPA BI LUO CHUN GRÖNT TE ONLINE