Yi Wu grön pu-erh med stora teblad 2013 är ett grönt puerh (sheng) från Menghai i Yunnan-provinsen – närmare bestämt från Nan Nuo-bergen i Xishuangbanna. Teet väger 357 gram och är traditionellt stenpressad för hand. Bladen är en vårskörd från 2013 och träden som används är gamla och vilda. Inga kemikalier används vid odlingen. Nyss tog vi ett 15 grams smakprov och nedan följer våran upplevelse av detta exklusivt pu-erh te

grön pu-erh i tebutik på nätet

Det torra teet är en bit pressad puerh-kaka bestående av gråa, bruna, militärgröna och svarta blad, med hög andel håriga toppskott. I uppblött skick visar de sig vara ganska trasiga men med inslag av hela blad. Vi
 brygger med 95-gradigt vatten och cirka 9 gram te i vanlig mug eller gaiwan. Första bryggningen på 20 sekunder är mild, god, mjuk, söt och lite fruktig. Därefter följer 12 blixtbryggningar, det vill säga: vi häller bort vattnet från bladen så fort som möjligt. Andra bryggningen är mera smakrikt men utan beska. Smaken är buljongaktig och mjuk med kraftig kropp. Eftersmaken är lätt obehaglig. Tredje bryggningen har en mera frän smak, träaktig med lite gödselkänsla och nyanser som för tankarna till multnande höstlöv, men fortfarande ingen beska. God eftersmak men med lite bittra tendenser som efterhand övergår i en smakrik gräddighet.

grön pu-erh i tebutik på nätet

Fjärde bryggningen är fruktig och smakrik med ett beskt bett. Vi tänker på grönt te från Yunnan och vissa oolong-teer. Denna bryggningen är god och har en angenäm eftersmak. Femte bryggningen är mycket smakrik och ganska besk, men inte på ett otrevligt sätt, snarare väldigt strävt. Sjätte bryggningen har bra smakstyrka, på gränsen till beskt. Sjunde, åttonde och nionde bryggningarna är fruktiga men väldigt fräna. Vi bestämmer oss för att byta till en dubbelt så stor gaiwan eftersom det inte ryms så mycket vatten nu när bladen har svällt.
grön pu-erh i tebutik på nätet
Tionde bryggningen är smakrik och lite frän, mycket sträv och lite bitsk på ett ganska trevligt och uppiggande sätt. Eftersmaken är stickig som av kolsyra men övergår snart i en angenäm fruktighet. Elfte bryggningen är god, mjuk, gräddig, djup och fruktig med smak av sesam. Här finns en viss strävhet men ingen antydan till beska. Tolfte bryggningen är söt, mild, träig, och lite sträv med ett väldigt lätt rökigt drag. Själva smaken har tunn kropp, eftersmaken har kraftigare kropp och är ganska så angenäm. Trettonde bryggningen är ungefär likadan, men godare och med tydligare fruktiga tendenser.

tebutik på nätet provsmakning recension pu-erh

Allt som allt var det en mycket trevlig session, uppiggande och intressant.

Du kan också vara intresserad av följande artiklar:
BRYGGA PU-ERH TE I GAIWAN PÅ RÄTT SÄTT.
HUR KAN MAN FÅ DRICKA PU-ERH TE I GAIWAN?

ETT GOTT GRÖNT TE I LÖSVIKT