Det är välkänt att gräsmattan behöver regelbundet underhåll och gödsling.
Men dina växter i krukor och i dina bårder behöver också lite underhåll.
Att gödsla två gånger om året räcker till ett helt år med gröna och blommande växter. Man märker verkligen skillnaden. I mars/april första gången applicerar jag organisk gödsel (ingen gödsel!) I juni/juli andra gången. Dina plantor räcker då till nästa vår.
Du strör gödsel på din gräsmatta, men gödslar verkligen även dina växter i bårder och häckar!

Varför växtmat?

Förutom kalk behöver dina växter även näring annars blir de utarmade. Och vill du ha vackra gröna blad och/eller massor av blommor behöver du definitivt mata dina växter.
Logiskt sett måste vi trots allt också äta, så din växt ska inte heller beröva dig mat.

En ogödslad trädgård känns snabbt igen. Plantorna vissnar långsamt och ser inte bra ut. Ofta synd, för när man köper växter väljer man ofta vackra växter. Så se till att de håller länge.

Så se till en frisk jord med mycket jordliv. Dina växter älskar det!

Det bästa sättet att gödsla din trädgård är genom att sprida växtföda i form av granulat. På så sätt kan du gödsla målinriktat. Men välj miljövänlig gödning, och därför för organiska gödselmedel med en biologotyp. Detta står tydligt på förpackningen.
Icke-organiska, det vill säga kemiska gödselmedel (de så kallade gödselmedel), är dåligt för miljön.

Den stora fördelen med organiska gödningsmedel är att ämnena frigörs för växten under en längre period (ca 3 månader). Kemiska gödningsmedel släpps omedelbart ut på en gång och sköljs ur din jord vid den första regnskuren. Med alla faror det innebär för din växt. Du vill också ha din mat regelbundet och inte på 1 gång på 3 månader samtidigt 😊

Med ett allmänt organiskt gödselmedel för prydnadsträdgård kan du mata både blommande och gröna växter. Växter i kruka kan också matas med dessa granulat. Du kan också välja ett flytande gödselmedel som du ger med vattenkanna. Välj själv, men se till att du också matar dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *